RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha skatt på bolig

Sist oppdatert:
Sentrale rødgrønne politikere presser hardt på for å få skatt på bolig for å kjøle ned boligmarkedet.

Les også:-Kan ikke flytte i telt

- Dette er en uakseptabel situasjon. Bolig er et av de områdene vi er nødt til å lage en ny politikk på, sier parlamentarisk leder for SV, Inge Ryan, til VG.

SVs stortingsgruppe hadde møte før jul der de diskuterte det overopphetede boligmarkedet.

Nå øker presset på finansminister Kristin Halvorsen (SV) om å øke skattene etter at hun tirsdag kunngjorde at regjeringen vil bruke mindre av oljepengene i budsjettet i 2008. Grunnen til dette skal være frykten for en opphetet økonomi.

Enorm verdistigning
Samme dag ble det kjent at prisen på boliger økte i gjennomsnitt med hele 15 prosent i 2006. Boligeiere ble hele 500 milliarder kroner rikere i fjor.

I fjor sommer tok rødgrønne politikere til orde for å fjerne rentefradraget på boliglån utover to til tre millioner kroner, men Stoltenberg avviste forslaget. Han slo fast at skatteløftene fra Soria Moria-erklæringen om å ikke øke skattenivået utover 2004-nivået fremdeles gjelder.

Vil bryte skatteløftet
Men diskusjonen går høyt blant de rødgrønne om hvorvidt det er mulig å gå bort fra skatteløftet.

- Jeg er åpen for å øke skattenivået. Detaljene om hvordan må vi komme tilbake til i løpet av våren. Det viktigste nå er å skjerpe skatteprofilen betydelig slik at vi skatter de rikeste ytterligere, sier stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) til Dagbladet.

Heller ikke Reikvam ser noe problem i å måtte bryte med Soria Moria-løftet om å holde skattenivået nede på 2004-nivå.

Og med skatt på bolig vil regjeringen kunne slå to fluer i én smekk; de vil kunne kjøle ned boligmarkedet samtidig som de skattelegger de rikeste.

Sp’s finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen er krystallklar på hvor han står. Han sier til VG at en må stille spørsmål om hvorvidt det er rettferdig at gevinsten av å selge en bolig er skattefri hvis en har eid og bebodd boligen over ett år.

Huseiere rystet
Administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, rister på hodet av Lundteigens uttalelser.

- De som vil tjene på beskatning av boliggevinst er de som selger og flytter i telt, raser Batta.

Vil ikke lukket diskusjon
SV’s finanspolitiske talsmann Magnar Lund Bergo sier at de rødgrønne ikke bør diskutere åpent hvorvidt regjeringen bør bryte skatteløftet.

- Da vi lagde Soria Moria-erklæringen var jeg blant de som mente at det var uklokt å binde seg til et skattenivå på 2004. Men nå mener jeg at det er vedtatt. Det er rådende politikk, og en eventuell endring bør vi ta på kammerset, sier Bergo til Nettavisen.

- Men er du enig i at boligmarkedet er for hett?

- En diskusjon om hva som vil være riktig grep i forhold til et hett marked, om det er rente, beskatning eller andre ting, det er en diskusjon som regjeringspartiene ikke kan ta i avisene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere