RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Vil ha skatt på boligen

Sist oppdatert:
Foreslår innføring av boligskatt og økt toppskatt.

I en fersk rapport fra Fordelingsutvalget foreslås det innføring av boligskatt og økt toppskatt, skriver DN.

Utvalget ble satt ned for et år siden for å utrede og foreslå tiltak som kan bidra til å redusere økonomiske forskjeller i Norge. Onsdag ble rapporten utvalget har utarbeidet overlevert finansminister Kristin Halvorsen.

- Et mulig tiltak er å innføre en boligskatt. Skattefavoriseringen av bolig er betydelig, og denne favoriseringen tilfaller kun dem som eier egen bolig. De som ikke har mulighet til å kjøpe egen bolig, får ikke tilgang til disse subsidiene, skriver utvalget i rapporten.

Utvalget foreslår også økt skatt på boligformue og økt toppskatt som mulige virkemidler.

Les rapporten her (ekstern lenke)

Begynner i barnehagen
- Regjeringen har de siste fire årene bevisst jobbet for en bedre fordeling ved å stramme inn på toppen og dele ut i bunnen av skattesystemet. Men, for å kunne ta tak i de forholdene som bidrar til forskjeller må vi forstå hva dette kommer av. Det er det Fordelingsutvalget har sett på, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Noe av det som kommer klarest frem i rapporten, er at barnehager og resten av utdanningssystemet har stor innvirkning på sosiale forskjeller senere i livet.

- Tiltak rettet mot barn i førskolealder er svært viktige, siden deltakelse i barnehagetilbud ser ut til å ha en positiv påvirkning på barns senere utdanning og yrkesaktivitet. Barnehage er i økende grad første trinn i utdanningsløpet, og utvalget mener satsingen på mer formell læring i barnehagene fortsatt bør styrkes, mener utvalget.

Utvalget foreslår derfor foreslått gratis kjernetid i barnehagen for alle barn, i tråd med gratisprinsippet som gjelder i resten av utdanningssektoren. Videre foreslår utvalget å fase ut kontantstøtten, og at barnetrygden årlig oppjusteres med lønnsveksten.

Flest mulig i arbeid
Utvalget har særlig lagt vekt på å finne frem til tiltak som kan bidra til å forhindre at økonomiske forskjeller forsterker seg over tid, herunder at fattigdom og rikdom går i arv.

Som en del av denne tiltaksplanen mener utvalget at det er viktig å øke fullføringsgraden i videregående skole, og bedre mulighetene for voksne til å ta opp igjen og fullføre videregående utdanning .

- Gjennomført videregående skole reduserer risikoen for arbeidsledighet og lavinntekt, heter det i rapporten.

Rapporten peker også på at det bør innføres tiltak for å inkludere flere i arbeidslivet, samt eventuelt åpne for at en som mottar stønad kan ta utdanning på samme tid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere