*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha stortingspensjonistene i fengsel

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Økokrim vil ha Anders Talleraas og Magnus Stangeland i fengsel for juks med stortingspensjonen.

25.11.10 15:25

Økokrim krever seks måneder ubetinget fengsel for Anders Talleraas og 60 dager fengsel for Magnus Stangeland for grovt uaktsomt bedrageri.

Grunnen til de ulike påstandene er beløpenes størrelse. Mens Talleraas mottok 2,7 millioner i pensjon mellom 1. februar 2001 og 30. april 2008, fikk Stangeland utbetalt 536.000 kroner i perioden 1. oktober 2004 til 28. februar 2006.

Aktor Elisabeth Roscher sa at enhver må forstå at man ikke kan motta fast lønn og pensjon samtidig. Hun mener også at de to må bebreides fordi de ikke oppga hvilken inntekt de hadde samtidig som de mottok pensjon fra Stortinget.

- Ikke vanskelig å forstå
– Pensjonsreglene var ikke vanskelige, sa aktor Elisabeth Roscher under prosedyren torsdag melder TV 2. Økokrims statsadvokat redegjorde videre for hvorfor nettopp Anders Talleraas og Magnus Stangeland bør dømmes for uaktsomt bedrageri.

– Vi har fått høre om en pensjonsordning som var helt basert på tillit og under en kontroll som så å si var ikke-eksisterende. Enkelte tolkningsspørsmål var lite avklart. Og vi har hørt en sekretær som med lite spesialkunnskap lett kunne blitt overkjørt av enkeltrepresentanter, sa hun.

Enkelt eller ikke enkelt
Hun mener likevel at kjærnen i regelverket ikke var til å misforstå:

1. Kriteriene for å få pensjon etter 75-årsregelen er sum av alder og tjenestetid.

2. Konsekvensene av overskridelse av inntektsgrensen. Hvis inntekten var høyere enn pensjonen så falt hele pensjonen bort

3. Hvilke inntekter som skulle regnes med i inntektsbegrepet i pensjonsloven. At det var snakk om alle type inntekter bortsett fra kapitalinntekter.

I ettermiddag sier forsvarerne til Magnus Stangeland og Anders Talleraas si sitt i Oslo tingrett. De vil hevde at det ikke var lett å forstå denne kjærnen i regelverket slik Roscher påstår. De vil påstå at det for dem var åpenbart at styrehonorarer ikke gjaldt som inntekt, og at de derfor ikke rapporterte denne inntekten til Stortingets pensjonsstyre.

- Man skal være litt forsiktig med å legge vekt på det som media her gjort, og det som også aktoratet har gjort til en viss del. Øvrige trygdesaker er irrelevant. Det vi skal ta hensyn til er dette regelverket og denne praksisen og hvordan det er håndtert. Det er et helt annet regelverk og praksis en norsk regelverk generelt, sa forsvarer Bjørn Stordrange i sin prosedyre.

Han sa at Talleraas i verste fall, hvis styrehonorarer er å regne som inntekt, har overskredet pensjonsbeløpet to måneder i året når han fikk utbetalt honorarene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.