*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha vikingskipene til Vestfold

Foto: (Scanpix)

Fylkesordføreren i Vestfold vil flytte vikingsskipene fra Oslo tilbake der de ble funnet.

07.08.06 15:00

Nå har fylkesordfører Tove Lisbeth Vasvik fått med 13 ordførere til sammen i Telemark,. Buskerud og Vestfold i et støtteopprop for å få Osebergskipet og Gokstadskipet tilbake til Vestfold.

- Det er her skipene ble gravd opp, og her er vi levende interessert i vikinghistorien vår, sier Vasvik til TV 2 Nettavisen.

Hun viser til at det er internasjonalt akseptert at kulturminner skal oppleves i sitt opprinnelige miljø, og at det bør tilbakeføres der det hører hjemme dersom de er fjernet derifra.

Eget opprop
Det var etter et oppslag i Aftenposten at fylkesordføreren ble oppmerksom på at undersøkelser av vikingskipene viser at de kan være i stand til å bli flyttet. Oslo-politikerne snakker om et nytt museum i Bjørvika istedenfor det gamle på Bygdøy. Men Vasvik vil ha skipene til Vestfold.

- Der har vi allerede Midgard-museet og det vil trolig bli bygget et museum på Kaupang i Larvik, som var Norges første by. I en slik setting vil det være verdifullt å få tilbake vikingskipene, sier hun, og legger til at det vil være viktig både for næringsutvikling og folks stolthet.

Midt i ferien sendte hun ut et eget støtteopprop til ordføreren i kommunene Østafjells - med god respons.

- Jeg har fått høre at 13 av 53 allerede har skrevet seg på. Da er vi på god vei, sier hun.

Ikke turister
Turistsjef i Oslo, Tor Sannerud, mener det er urealistisk å få turister til å se vikingskipene dersom de flyttes utenfor Oslo.

- For det første forvaltes jo vikingskipene av staten, ikke av kommunen. Og det er Universitetets kulturhistoriske museer som forvalter fornminnene. I den forvaltningen inngår også et inngår også et betydelig konserveringsarbeide som staten har ansvar for. I øyeblikket er det usikkert om skipene lar seg flytte overhode, sier han.

Han sier han regner med at dersom det blir en flytting, vil det skje til det nye museet i Bjørvika.

- Det er et poeng at skipene står der de er tilgjengelige for tilreisende, slik at de kan besøke dem. Hvis vi ønsker at turistene skal se de best bevarte vikingskatter som finnes med mest mulig internasjonale turister, bør skipene ligge i Oslo, sier han.

Turistsjefen slår fast at dersom skipene blir flyttet ti Vestfold, vil det i praksis si at de ikke vil få så mange besøkende.

God tilgang
Fylkesordfører Vasvik er overhode ikke enig i turistsjefens bekymringer.

- Vi har to ferjer med anløp til utlandet, en flyplass som bare øker i kapasitet, og forhandler nå med flere store cruiseselskap om anløp i flere havner, sier hun.

- Men de aller fleste vil ikke reise så langt for å se på en attraksjon, svarer Sannerud.

Han peker på at de aller fleste turister som kommer til Oslo, gjør det som en del av en Norges-reise.

- Da er det visse reisemønstre som går igjen. Oslo er innfallsport, før de reiser videre vestover og nordover. De færreste drar sørover, sier han.

Hva som blir enden på vikingskip- fortellingen, er det for tidlig å si. Vestfold fylkeskommune har egne folk som jobber med å få tilbakeført skipene. Samtidig er det ikke endelig avklart om det kan blir noen flytting.

I mellomtiden må turistene se vikingskattene gjennom plastvinduer på Bygdøy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.