*Nettavisen* Nyheter.

Vil hente hjem gammel cruise-dame

Tre ivrige sjeler vil hente hjem den gamle cruise-perlen «Stella Polaris» til Bergen.

11.08.05 14:39

Skipet er bygget i 1927, og er verdens eldste cruiseskip. Det var Bergenske Dampskibsselskabs flaggskip, skriver Bergens Tidende. Nå vil Ole Friele jr., skipsmegler Espen Bagn og skipsingeniør Cato Hovden prøve å få skipet hjem til Bergen.

Nylig var skipet til salgs i Japan, men investorer basert på Jomfuøyene snappet den gamle damen rett for nesen på bergenstrioen. Av ulike årsaker ble imidlertid dette salget kansellert. Nå forsøker gutta å skaffe nok kapital til å gjøre et nytt kjøpsfremstøt.

- Vi er i dialog med fire-fem interessenter, opplyser Cato Hovden til Bergens Tidende.

Kommer «Stella Polaris» til Bergen, satser de på å bruke henne som restaurantskip, slik japanerne har gjort i 35 år. Skipet gikk i cruisefart med rike mennesker i Middelhavet om vinteren og til Svalbard og Nordkapp om sommeren. Det var ofte å se i norske fjorder. I 1969 ble skipet solgt til Japan. Maskineriet er fjernet, men interiøret er bevart.

Dersom de tre greier å få skipet hjem, håper de å kunne plassere de på Vågen, og bruke det som restaurantskip. De vil også lage museum av broen og kapteinens lugar. Riksantikvaren har godkjent de foreløpige ombyggingsplanene for skipet.

Da skipet ble solgt sist var prisen om lag seks millioner kroner. I tillegg må det påregnes rundt åtte millioner i kostnader for å få slept båten fra Shanghai, der den ligger i dag, til Bergen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag