*Nettavisen* Nyheter.

Vil hindre rasiststeder å skjenke

Foto: (Scanpix)

Sosialminister Ingjerd Schou (H) legger fram et lovforslag om at utesteder som nekter gjester adgang på grunn av etnisk opprinnelse kan miste skjenkebevillingen.

21.01.04 06:46

Blir forslaget vedtatt, vil alkoholloven endres slik at kommunene får hjemmel til å inndra bevilling på det grunnlaget, skriver Dagsavisen.

– Denne diskrimineringen er helt uakseptabel. En slik lov vil tydeliggjøre at folk har anledning til å bli skjenket uavhengig av rase og tro, sier sosialministeren.

Schou mener at denne typen diskrimineringen er særlig krenkende fordi den er så synlig og direkte.

Senter mot etnisk diskriminering (SMED) hilser den nye hjemmelen velkommen, men mener det kan bli vanskelig å bevise at diskriminering har funnet sted. Dørvaktene bruker ifølge senteret et bredt repertoar av påskudd.

– Ofte argumenteres det med beruselse eller kleskode. Aldersgrense og feil type legitimasjon blir også anført. Noen blir avvist med henvisning til at det er en lukket klubb, sier fagsjef for rettshjelp Ann Helen Aarø i SMED.

Men Aarø påpeker at det også er viktig at det i den nye paragrafen i alkoholloven stilles kvalifiserte krav til bevis av hensyn til den næringsdrivendes rettssikkerhet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.