*Nettavisen* Nyheter.

Vil hindre skolerangering

Kantinen på Røros videregående skole Foto: (Røros videregående skole)

Mens tusener av 10. klassinger svetter over den nasjonale engelskprøven i dag, varsler Ap at partiet vil hindre deg og meg i å sammeligne skolenes resultater.

26.01.05 14:16

Her sjekker du de beste skolene

- Vi ønsker at prøvene skal være offentlige, men vi ønsker ikke at det skal tilettelegge for en rangering. Det kan bli aktuelt for oss å stoppe prøvene i den formen som de har i dag, sier Vidar Bjørnstad (Ap) i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité til TV 2 Nettavisen.

Vil forhindre pugging
Han reagerer på at utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet (Høyre) har brutt pålegget fra Stortinget om at prøvene ikke skulle føre til rangering av skoler.

- Prøvene skulle være et hjelpemiddel for den enkelte skole og skulle ikke føre til konkurranse.

- Er det ikke naivt å tro at en kan hindre at prøvene fører til rangering av skolene?

- Det kan for eksempel bli aktuelt å la skolene gjennomføre prøvene til forskjellig tid for å hindre sammenligning. Clemet har lagt til rette for rangering, det strider mot løftene hun ga i et brev til Utdanningsforbundet.

Bjørnstad mener også at det er fornuftig å la skolene avholde prøvene til forksjellig tid for å hindre pugging før prøvene.

- Målet er at elevene skal opp på et visst nivå i løpet av ett år, ikke at alle skal være på samme nivå i januar.

- Ingen dialog
Han mener videre at Clemet har brutt løftet om en god dialog mellom elver, foreldre og lærere om oppfølgning av prøvene.

- Slik jeg oppfatter det, har det ikke vært noen dialog i det hele tatt, sier han.

- Boikotten en suksess
- Mange tusen elever har valgt å boikotte dagens nasjonale engelskprøve for 10. klassinger, melder Elevorganiasjsonen.

På enkelte skoler har nesten alle elever levert blanke besvarelser. Oppslutningen har vært stor i hele landet. Med bakgrunn i de tilbakemeldingene Elevorganisasjonen har fått fra sine fylkeslag, skoler og lokale aksjonsgrupper, ser det ut som om boikotten har fått størst oppslutning i trøndelagsfylkene og i Nord-Norge, skriver lederen Solveig Tesdal i en pressemelding.

Hun reagerer kraftig på at rektorer tvinger elevene til å gjennomføre prøven.

– Vi har fått tilbakemelding fra elever som ønsker å boikotte, men som blir truet av at rektorer vil straffe elever som boikotter med nedsatt ordens- og oppførselskarakter. Dette fører til at elevene ikke får mulighet til å si sin mening, sier Tesdal.

Elevorganisasjonen arbeider for tiden med å hente inn opplysninger fra skolene på hvor mange elever som har boikottet prøvene. Disse vil være klare senere i ettermiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag