*Nettavisen* Nyheter.

Vil hjelpe flere menn

Voksne menn er i fokus når Helsedirektoratet lanserer sin nyeste satsing på psykisk helse.

18.09.08 11:58

Kunnskap, åpenhet og alminneliggjøring er budskapet i Helsedirektoratets kampanjeserie «Et åpent sinn», som tar for seg psykisk helse i befolkningen. Torsdag lanseres den andre kampanjen i serien, og denne gang retter helsemyndighetene seg mot voksne, og i særdeleshet menn, forteller divisjonsdirektør Ellinor F. Major i Helsedirektoratet.

- Vi har et særlig fokus på menn fordi menn generelt har mindre tradisjon for å snakke om vanskelig ting. Kvinner har nok større sosiale nettverk og en annen form for åpenhet. Vi vet at menn også har mindre kunnskap om psykiske problemer enn kvinner. Har man ikke kunnskap, søker man heller ikke hjelp, sier Major til Avisenes Nyhetsbyrå.

Vet ikke hvordan de kan hjelpe
Undersøkelser viser at flere kvinner enn menn rapporterer om depresjoner og angst, ifølge Major.

- Men om det er slik at kvinner faktisk har mer av disse problemene, eller om tallene er lavere for menn fordi de ikke søker hjelp, er uvisst, sier hun.

Resultatene fra en landsomfattende kartlegging blant 844 voksne nordmenn som TNS Gallup nylig har gjort for Helsedirektoratet underbygger kjønnsforskjellene.

Der sier 96 prosent av kvinnene mot 90 prosent av mennene at de kjenner noen som har eller har hatt psykiske problemer. 78 prosent av kvinnene som kjenner noen har også hjulpet noen som sliter i form av for eksempel samtale, å være sammen med vedkommende og gjøre seg selv tilgjengelig for den som trenger hjelp. Den tilsvarende andelen er 66 prosent for menn. 68 prosent av alle kvinnene vet dessuten hva de kan gjøre dersom en venn forteller at vedkommende har det vanskelig. Bare 56 prosent av mennene sier det samme.

- Vi ønsker å nå både menn som har psykiske problemer selv og menn i sin alminnelighet. Ved å være åpen og være et medmenneske kan man bidra til å hjelpe, sier Major.

Medieinnslag
Kampanjens budskap skal kommuniseres via tv-innslag, lydsnutter på radio og annonser på internett og i aviser.

Kampanjen er et ledd i helsemyndighetenes arbeid med Opptrappingsplanen for psykisk helse, som er inne i sitt siste år. Kampanjen, som koster 9,5 millioner kroner, vil gå i høst, og under lanseringen i Oslo vil blant annet helseminister Bjarne Håkon Hanssen være til stede.

- Vi håper utfallet av kampanjen vil bli økt åpenhet og bevissthet rundt temaet. Så håper vi at folk, og særlig menn, vil være åpne i forhold til det de måtte ha av problemer og at de som trenger det tør å søke hjelp, sier Major.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.