RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil holde Gjedrem i ørene

Foto: Berit Almedningen (TV 2 Nettavisen)
SV-nestleder Øystein Djupedal varsler en sterkere styring av Norges Bank dersom partiet kommer i regjering etter stortingsvalget i 2005.

Finansministeren skal kunne overstyre Norges Bank etter valget i 2005 dersom SV får viljen sin. Partiet ønsker ikke en uavhengig sentralbank, sier SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal til Dagens Næringsliv.

- Mitt utgangspunkt er at sentralbanksjefen må ha tett kontakt med Finansdepartementet, og at det er finansministeren som er den øverste ansvarlige, framholder han.

I dag er det såkalte vanntette skott mellom Finansdepartementet og Norges Bank. Finansminister Per Kristian Foss kan ikke ta en telefon til sentralbanksjef Svein Gjedrem og fortelle ham hvor renteskapet skal stå.

Kommer SV i regjering sammen med Ap etter valget, vil partiet sørge for at pengepolitikken blir satt på dagsorden i regjeringsforhandlingene. Øystein Djupedal vil ikke rokke inflasjonsmålet på 2,5 prosent, men ønsker at sentralbanksjefen skal legge større vekt på stabilitet i økonomien og sysselsettingen når renta fastsettes.

- Gjedrem er en veldig konservativ mann, fastslår Djupedal, som mener sentralbanksjefen er for mekanisk i sin håndtering av det pengepolitiske mandatet som Stortinget har fastsatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere