*Nettavisen* Nyheter.

Vil ikke fengsle unge kriminelle

Bergen tingrett har i en fersk dom slått fast at norsk lov må vike for FNs barnekonvensjon, og nektet å fengsle en person som var under 18 år.

Bergen tingrett viste nylig til FNs barnekonvensjon da de dømte en 17 år gammel gutt til 60 dagers samfunnsstraff for bedrageri og flere tilfeller av fyllekjøring med høy promille. Påtalemyndigheten hadde bedt om seks måneders ubetinget fengsel, og etter tidligere praksis ville disse forholdene kvalifisert til et opphold bak murene, skriver Aftenposten.

17-åringens forsvarer, John Christian Elden, sier at dommen er prinsipiell.

I FNs barnekonvensjon heter det at man er barn til man er 18 år gammel, og at pågripelse, frihetsberøvelse eller fengsling av barn bare skal benyttes "som en siste utvei og for et kortest mulig tidsrom".

Statsadvokat Harald Strand hos Riksadvokaten sier at påtalemyndigheten uansett så langt det er mulig unngår å kreve fengselsstraff for så unge lovbrytere.

Ifølge tall fra Justisdepartementet er det til enhver tid cirka ti personer under 18 år i norske fengsler. Tallet inkluderer siktede som sitter i varetekt.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.