RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke forby skadelig fett

Sist oppdatert:
Sosial- og helsedirektoratet kommer ikke til å gjøre noe med transfett i maten før det blir et problem.

(SIDE2): Onsdag hadde Side2 en artikkel om at transfett nå er ulovlig i restaurantmat i New York City . Dette fordi helsemyndighetene mener fettet er en fare for amerikanernes helse. I Norge har vi ingen regler, og Sosial- og helsedirektoratet gjør ikke noe med dette så lenge det ikke er noe problem. Enn så lenge.

Mer ferdigmat
Undersøkelser viser at nordmenn spiser mer og mer ferdigmat samtidig som kjeder som McDonalds fortsatt har høye verdier av transfett i maten.

Da det ble gjort en test på norsk ferdigmat fra McDonalds, fant man hele 6 gram transfett i en porsjon pommes frites . Dette er farlig høye verdier.

Kan få hjertesykdom
- Dette er foruroligende. Det er godt kjent at transfett øker risikoen for hjertesykdom betydelig, sa Berit Johansen, professor ved Norges teknisk-naturvitenskapelig universitet i Trondheim til VG for en tid tilbake.

Ingen lovregulering
- Vi har ikke en øvre grense for transfett i Norge. Det har ikke vært nødvendig å lovregulere dette da man har samarbeidet godt med industrien om å begrense mengdene av transfett i norske matvarer, hevder Rimestad, men innrømmer at det fortsatt selges produkter i Norge som har ufordelaktige høye verdier av transfett.

- Som for eksempel pommes frites på gatekjøkken, så vi jobber kontinuerlig med disse tingene og følger utviklingen i kostholdet, sier Rimestad.

- Ikke et helseproblem
- For 10 år siden var dette et problem, men per dags dato ser vi ikke på transfett som et helseproblem. For de som spiser mye gatekjøkkenmat kan dette være en utfordring, men vi ser ikke på dette som et helseproblem i det norske samfunn, sier direktør i sosial- og helsedirektoratet, Arnhild Rimestad Haga.

Farlig høye verdier
Ikke bare er det lovlig med transfett i maten i Norge, men vi har heller ingen øvre grense for hva som er lov å tilsette. Det har de i Danmark, der mat ikke kan inneholde mer enn 2 gram transfett. Verdier over dette blir sett på som helseskadelig.

LES MER HELSE HER

Følg Side2 på mobilen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere