RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke forlenge Irak-engasjement

Sist oppdatert:
Den amerikanske utenriksministeren Colin Powell har ikke klart å overbevise utenriksminister Jan Petersen (H) om å la de norske soldatene bli i Irak lengre enn planlagt.

- Jeg håper at når vi kommer nærmere tidspunktet for tilbaketrekkingen og vi ser en interim-regjering ta over og med en FN-resolusjon, at det vil bli mulig for Norge å se på nytt på det bidraget de har gjort til denne innsatsen og kanskje gjøre enda et bidrag eller kanskje utvide oppholdet til den nåværende styrken eller bytte den ut med en ny, sier Powell i et intervju med NRK.

Viser til Afghanistan

Powell takket for den norske innsatsen i Irak, og også i Afghanistan. Han ga uttrykk for bekymring over at flere land hele tiden vurderer deltakelsen sin i Irak.

Det er nettopp norsk Afghanistan-innsats som er en av årsakene til at Norge ikke ser seg i stand til å forlenge norsk innsats også i Irak, fremholder Petersen.

- Når vi har sagt at vi vil følge vår opprinnelige plan er det fordi vi også har styrker i Afghanistan, som er NATOs hovedprioritet. Men jeg skjønner jo godt at Powell spør, for de norske styrkene er motiverte og gjør en veldig god jobb, sier Petersen til NRK.

Distanse fra Spania

Den norske utenriksministeren medgir at det er gode grunner til å bli værende i Irak, nå som ustabilitet og ufred råder. Og han legger til at dersom FN skal få en viktig rolle i Irak, må sikkerheten øke.

- Det er bare en vei nå i Irak, og det er stabilisering, sier Petersen.

Han er imidlertid kjapp til å distansere seg fra Spania, som etter regjeringsskiftet har sagt at de vil trekke sine styrker ut av Irak.

- Norge holder seg til en plan som vi har jobbet etter hele tiden. Vi hadde jo ikke regnet med at spanierne skulle trekke seg ut. Det er et nytt faktum og beklagelig faktum, mener Petersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere

Mest lest