RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke gravlegges i vigslet jord

Sist oppdatert:
Human-Etisk Forbund vil ha slutt på skikken med at prester i Den norske kirke vigsler kirkegårder etter det ritual som er fastsatt i Alterboken.

- Denne handling er støtende for dem som ikke deler den kristne tro, skriver Human-Etisk Forbund i et brev til Kultur- og kirkedepartementet (KKD).

Forbundet ber departementet sørge for at Den norske kirke endrer praksis, slik at ikke hele kirkegården blir vigslet, men at hver enkelt grav vigsles i forbindelse med de gravferder der Kirkens prester forretter.

Human-Etisk Forbund vil også at ordet "gravlund" skal benyttes i stedet for «kirkegård», spesielt for gravplasser uten kirkebygg.

Avdelingsdirektør Thom Magne Rafoss i KKD opplyser til NTB at brevet fra Human-Etisk Forbund vil bli lagt fram for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, som blant annet arbeider med en gjennomgang av gravferdsforvaltningen.

- Etter vår mening er dette et interessant organ til å vurdere disse spørsmålene, før departementet har sterke meninger om henvendelsen fra Human-Etisk Forbund, sier Rafoss.

- Ubekvemt
Human-Etisk Forbund gir følgende begrunnelse for at praksis bør endres, og for at det kan oppfattes støtende å skulle gravlegge familiemedlemmer på en kirkegård der hele arealet er vigslet etter Kirkens ritual:

- Selv om jord er jord i et humanetisk perspektiv, føles det ubekvemt å skulle trå inn på andres markerte område, noe andre har gjort til sin eiendom. For de andre trosretningene medfører en kristen vigsling at det blir umulig for dem å gravlegge sine innen dette arealet. Det vanskeliggjør en felles bruk av en felles og offentlig gravlund. Med dagens flerkulturelle samfunn ønsker allikevel mange at familiens døde gravlegges i nærheten av hverandre på familiens gravsted, og ikke spredt på ulike gjerdede områder av gravlunden.

Oppstandelsens dag
I brevet til departementet siterer Human-Etisk Forbund noen setninger fra det ritualet som benyttes ved vigsling av kirkegårder, og som ifølge forbundet vanskeliggjør en felles bruk av gravlunden:

«Herre, du evige Gud. Til deg overgir vi kirkegården hvor våre døde skal hvile, inntil du kaller dem fram på oppstandelsens dag», heter det blant annet i den teksten presten skal framsi ved vigslingen.

Følgende setning i ritualet anses også problematisk for humanetikere: «Ved Guds ord og bønn er det vigslet og helliget til Guds ære og hans menighets oppbyggelse ...».

Det samme gjelder formuleringen: «Fred være over denne kirkegård til oppstandelsens dag!».

Innbydelse
Den direkte foranledning for brevet til Kultur- og kirkedepartementet er at Human-Etisk Forbund har fått en invitasjon fra Vinger menighet i Kongsvinger til å delta i planleggingen, og være til stede ved åpningen, av Holt kirkegård i Kongsvinger den 20. juni i år.

- Det setter vi pris på, heter det i brevet til departementet.

Men Human-Etisk Forbund liker åpenbart ikke at det i forbindelse med åpningen også skal holdes en gudstjeneste og et vigslingsritual. Forbundet ber derfor departementet gi Den norske kirke en påminnelse om å skille mellom en offentlig åpning og de ulike trosretningers ønsker om egne innvielsesritualer og gudstjenester.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere