Vil ikke røpe om Norge bombet Gaddafis hus

Foto: MANDEL NGAN (Afp)

- Fra norsk side ønsker vi å beskytte våre piloter, sier forsvarsminister Grete Faremo til Nettavisen.

04.05.11 16:13

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) bekrefter at installasjoner for ledelse og kommando/kontroll er blant målene norske fly bomber i Libya, men vil ikke gå i detaljer. Hun vil heller ikke si om norske fly var involvert i luftangrepet i Tripoli lørdag 30. april, da en av Muammar al-Gaddafis sønner og tre barnebarn skal ha blitt drept.

- Vi kan ikke bekrefte eller avkrefte dette, sier Faremo til Nettavisen.

Sønn og barnebarn drept
Kilder i Forsvaret sier til Aftenposten at norske fly var på vingene og bombet Muammar Gaddafis residens forrige helg, men at det ikke var norske fly som slapp bombene som rammet Gaddafi-familien sist helg og drepte Muammar al-Gaddafis sjette sønn, Saif al-Arab al-Gaddafi (29), og tre barnebarn.

På spørsmål fra Nettavisen om forsvarsministeren kan bekrefte disse opplysningene, får vi dette svaret:

- Et lite miljø
- Fra norsk side ønsker vi å beskytte våre piloter. Dette er et lite miljø, og derfor ønsker vi ikke å knytte enkeltfly eller piloter til enkeltoppdrag. Våre piloter løser oppdrag på vegne av Nato, og det er alliansen som plukker ut målene basert på de overordnede planer. Vi forholder oss til engasjementsreglene og FN-resolusjon 1973.

- Er det riktig at norske fly ved flere anledninger har bombet denne type mål, som myndighetene i Libya beskriver som sivile bygninger?

- Beskytter sivilbefolkningen
- Vi kommenterer ikke spesifikke mål. Generelt sett bidrar våre fly til håndhevelsen av flyforbudssonen samt beskyttelse av sivilbefolkningen. Dette innebærer at våre fly tar ut mål på bakken som kan utgjøre en trussel mot sivilbefolkningen, inkludert installasjoner for ledelse og kommando/kontroll, sier Faremo.

Generalløytnant Charles Bouchard, som leder Natos krigføring i Libya - operasjon Unified Protector - bekreftet søndag at Nato-fly lørdag hadde rammet det som var opplyst å være kommando- og kontrollbygninger i Bab al-Azizya, nabolaget der Muammar al-Gaddafi har sin residens. Nato bekrefter at de kjenner rapportene om at medlemmer av Gaddafis familie ble drept, men kunne ikke bekrefte dette.

De siste tallene fra Nato (3. mai) viser at alliansen siden 31. mars har gjennomført 5047 flyginger, inkludert 2042 bombetokt eller såkalte angrepsoppdrag («strike sorties»).

Står for 14 prosent av bombingen
I et avisinnlegg onsdag skriver forsvarsminister Grete Faremo at Norge så langt har fløyet 275 bombetokt over Libya og at norske fly har sluppet til sammen 247 bomber. Oppsummeringen var basert på at 4650 Nato-flyginger over Libya totalt, der 1950 var angrepsoppdrag. 14 prosent av bombetoktene utføres altså av norske fly.

SV diskuterer krigføring
SVs landsstyre må kommende helg diskutere den norske krigføringen i Libya etter at Hordaland SV har foreslått en uttalelse om at Norge ikke lenger bør delta militært i konflikten og i stedet ytre seg kritisk mot all voldsbruk som ikke utelukkende og direkte bidrar til å beskytte sivilbefolkningen.

- Norges rolle i den pågående krisen og borgerkrigen i Libya bør være å støtte opp under politiske forhandlingsløsninger, sørge for at flyktninger blir tatt vare på og at sivilbefolkningen sikres nødvendig humanitær hjelp, heter det i forslaget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.