RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil inn i russisk gigantprosjekt

(NTB-arkivfoto: Gorm Kallestad)
Sist oppdatert:
To norske energigiganter skal være blant interessentene for utbygging av et russisk megakraftverk.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det er den russiske kraftgiganten Hydro OGK som planlegger en anbudsrunde tidlig neste år for å bygge et nytt gigantkraftverk.

NA24 - din næringslivsavis

Prosjektet vil dreie seg om å bygge ut Yuzhno-Yakutsk vannkraftkomplekset med en total kapasitet på 8,5 gigawatt med en estimert totalkostnad på mellom 12 og 14 milliarder dollar, ifølge Reuters. Til sammenligning yter gasskraftverket på Kårstø rundt 0,4 gigawatt.

I tillegg planlegges utbygging av to andre stasjoner med en total kapasitet på 600 megawatt, til en totalkostnad på rundt en milliard dollar.

Byggestart til sommeren
Det skal være fem interessenter til gigantprosjektet - to av dem norske. Begge to statlige.

Både Norsk Hydro og Statkraft har ytret interesse om å være med på prosjektet, som omtales som en stor mulighet for utenlandske investorer.

- Vi vil annonsere den offentlige anbudsrunden tidlig i 2007, og kommer til å bestemme oss i løpet av første kvartal, sier informasjonssjef Yevgeny Druzyaka til nyhetsbyrået. Han legger til at de ser for seg byggestart i løpet av sommeren 2007.

- Er i samtaler
Hydros Thomas Knudsen bekrefter over NA24 at de er i samtaler med Hydro OGK om å delta i et krafprosjekt, men forteller at det for deres del dreier seg om bygging av et aluminiumsverk i tilknytting til et kraftverk.

- Dette er veldig løst, men vi har et samarbeid med Hydro OGK om å vurdere mulighetene for å utvikle et aluminiumsprosjekt hvor de skal bygge et kraftverk, sier han og viser til at de har snakket om å delta i et prosjekt i vassdraget Nizhnye-Bureyskaya, helt øst i Russland.

- I Sibir og Russland er det veldig store, og spennende kraftmuligheter, og vi er i samtale meg OGK om flere mulige prosjekter, men vårt engasjement er på aluminiumssiden.

For store prosjekter
- Vi har et veldig godt forhold til Hydro OGK og inngikk i fjor på disse tider en intensjonsavtale om å vurdere felles vannkraftprosjekter i Russland. Så langt har ikke dette materialsert seg, sier informasjonssjef Knut Fjerdingstad i Statkraft til NA24. Han legger til at dette prosjektet som er nevnt her, er for stort til at de har vurdert det som interessant.

- Ingen av disse prosjektene er aktuelle på det nåværende tidspunkt, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere