RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Terje Pedersen (Avisenes Nyhetsbyrå)

Vil la roboter støvsuge pleiehjem

Sist oppdatert:
- Roboter bør gjøre jobben med å støvsuge på pleiehjem, mener Frp. På den måten kan det offentlige spare 5.000 årsverk.

- Disse årsverkene kan dermed benyttes mer brukerrettet enn i dag, sier stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp-representanten viser til en dansk beregning og peker på at støvsugerroboter nå prøves ut i fire danske pleiesentre. Hagesæter har spurt helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) om hun vil ta initiativ for å hjelpe kommunene i gang med å ta i bruk ny velferdsteknologi som for eksempel støvsugerroboter.

Åpenbart lønnsomt
Helseministeren ser liten grunn til å bruke statlige tilskudd eller rundskriv for å tilskynde en slik utvikling dersom det kan bli så store besparelser som antydet fra Danmark.

- Man kan spørre seg om kommunene trenger ekstra økonomiske incitamenter for å gjøre noe som er åpenbart lønnsomt, skriver Strøm-Erichsen i sitt svarbrev.

- Jeg synes det er skuffende at ministeren ikke viser vilje til å legge bedre til rette for at ny teknologi kan tas i bruk i offentlig sektor, sier Hagesæter.

Staten må bidra
Han hevder at mange kommuner er for små til å kunne sette seg inn i hvordan ny velferdsteknologi kan tas i bruk.

- Derfor er det viktig at staten bidrar, for eksempel med informasjonsskriv og evalueringer hvordan dette fungerer i kommuner og andre statlige instanser som har tatt i bruk slik teknologi, sier Frp-representanten.

- Mitt inntrykk her er at regjeringen gjør lite eller ingenting for at ny velferdsteknologi skal bli tatt i bruk, legger han til.

Ny teknologi
Hagesæter er spesielt opptatt å få tatt i bruk støvsugerroboter, men mener også at hverdagen kan gjøres tryggere for mange ved å tilby trygghetsalarmer med GPS.

- For å få fortgang i arbeidet med å ta i bruk ny velferdsteknologi må kommunalministeren og helseministeren komme på banen og fremme incentiver for kommuner og andre offentlige instanser slik at ny teknologi kan tas i bruk så fort som mulig, sier han.

- Jeg håper at offentlig sektor i større grad enn i dag tar i bruk de mulighetene som ny velferdsteknologi åpner for, sier Hagesæter.

Ikke effektivisering
Helseministeren mener at vi står overfor en rivende utvikling når det gjelder ny velferdsteknologi.

- Mitt utgangspunkt er imidlertid at dette ikke skal drives fram som effektiviseringstiltak, skriver Strøm-Erichsen. Hun mener målet med slik teknologi må være å bidra til at den enkelte skal kunne mestre sin livssituasjon uavhengig av andre og bidra til å skape økt trygghet for pårørende, hjelpepersonell og den enkelte.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere