RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil løse boligkrisa for studenter

- Bruk de ledige hendene som blir frigjort i bygge- og anleggsbransjen utover høsten til å bygge flere studentboliger.

Det er oppfordringen fra LO og studentenes organisasjoner til den rød-grønne regjeringen. Sammen med Norsk Studentunion (NSU) og Studentenes Landsforbund (StL) ber LO regjeringen om å ta et skikkelig krafttak for å løse studentboligkrisa.

- Vi ser jo nå at byggebransjen varsler lavere aktivitet og økende ledighet utover høsten. Det gir oss en gyllen sjanse til å satse mer på bygging av studentboliger uten å risikere økt press i norsk økonomi, sier LO-sekretær Tor-Arne Solbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Rekordlang kø
Mangel på studentboliger, kombinert med høyere rente og eksploderende priser på utleiemarkedet, rammer studentene spesielt hardt.

- En opptelling vi foretok i forrige uke viser at så mange som 11.600 studenter nå står i boligkø hos landets studentsamskipnader. Det er flere enn noensinne, fastslår Øistein Ø. Svelle, leder i Studentenes Landsforbund (StL).

Samtidig øker tilstrømmingen av utenlandske studenter til Norge sterkt. De fleste av samskipnadene har boliggaranti for internasjonale studenter, som dermed kommer foran i køen.

- Vi er bare er glade for at utenlandske studenter søker seg til Norge. Da skal de selvsagt også bo skikkelig. Men vi mener det ikke er riktig at de norske studentene må betale prisen, sier leder Ingvild S. Reymert i Norsk Studentunion (NSU).

De to studenttillitsvalgte er bekymret over at stadig flere studenter dermed presses ut på det ordinære utleiemarkedet, der prisene er på full fart oppover.

Allerede i dag går brorparten av studiefinansieringen med til å betale husleie. Med en gjennomsnittspris for en toromsleilighet som nærmer seg fem tusen kroner måneden, og en studiestøtte på 8.500 kroner, sier det seg selv at det ikke er lett å få det til å gå rundt.

Resultatet blir at mange studenter må bruke enda mer tid på å skaffe seg inntekter fra lønnet arbeid, noe som lett kan gå utover studiene, mener de to.

Krever handling nå
Et hovedkrav fra LO og studentorganisasjonene er at regjeringen fortsetter opptrappingen og når målet fra Soria Moria om å bygge minimum ett tusen nye studentboliger. Den videre satsingen må komme til syne på statsbudsjettet for 2009.

- Men regjeringen kan ikke vente helt til Stortinget har behandlet budsjettet for neste år med å sette i gang. Da kommer vi fort på etterskudd, presiserer LO-sekretær Tor-Arne Solbakken.

I likhet med Svelle og Reymert mener han det viktigste regjeringen kan gjøre på kort sikt er å fjerne regelen som sier at en studentbolig i større byer ikke kan koste mer enn 600.000 kroner for å oppnå statstilskuddet på 250.000 kroner.

- Stadig økende byggepriser betyr at denne kostnadsbegrensningen bidrar til å legge en demper på byggingen av nye studentboliger. Derfor må den bort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere