*Nettavisen* Nyheter.

Vil merke koffein i kosttilskudd

Mattilsynet pålegger nå at alle kosttilskudd som inneholder koffein skal bli merket.

01.11.07 16:09

(SIDE2): Det er Vitskapskomiteen for mattrygghet (VKM) som har vurdert om det kan være helserisiko knyttet til inntak av koffein i kosttilskudd.

Kan medføre adferdsendring
En rekke studier tyder på at et høyt inntak av koffein kan medføre negative helseeffekter hos mor og barn under svangerskap. I tillegg er koffein linket til forbigående adferdsendringer hos barn og ungdom, skriver Mattilsynet på sine sider.

Nytt prosjekt
Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Statens legemiddelverk (SLV) gjennomfører nå et pilotprosjekt hvor et utvalg kosttilskudd analyseres for innhold av legemidler, inkludert koffein.

Klassifisert som legemiddel
Koffein er klassifisert som legemiddel i Norge og det er ikke lov å tilsette det i kosttilskudd. Det er tidligere gjort unntak for at koffein og guarana er blitt tilsatt som aromastoffer til leskedrikker, brus og lignende med en grense på 150 mg koffein/l i drikkeferdig vare.

Det ønskes nå å gjøre unntak for kosttilskudd som inneholder koffein utvunnet fra urter med opptil 300 mg/døgndose. Til sammenligning inneholder en kopp kaffe (1,5 dl) mellom 50 og 100 mg koffein.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.