RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil navngi pedofile

Sist oppdatert:
Generalsekretær Ola Ødegaard i Stiftelsen Rettferd for taperne planlegger å offentliggjøre navn på pedofile i Norge.

Hvordan offentliggjøringen skal gjennomføres, vet generalsekretæren foreløpig ikke. En mulighet kan være å å gjøre det samme som den verdenskjente talk-show-stjernen Oprah Winfrey gjorde denne uken da hun etterlyste to navngitte barenovergripere på direkten.

- Jeg har ikke tatt stilling til hvordan vi skal gjøre det. Om det blir plakater eller omtale i aviser eller andre medier, vet jeg ikke. Hvis ingen ønsker å hjelpe oss, kan det bli aktuelt med avisannonser, men redaktører kan nekte oss dette av hensyn til Redaktørplakaten, sier Ødegaard til TV 2 Nettavisen.

Reaksjon mot Staff
Generalsekretæren kommer med utspillet i avisa Oppland Arbeiderblad. Han understreker at planene om offentliggjøring ikke er vedtatt av stiftelsen, og at det foreløpig kun er noe han alene har tenkt på.

Til TV 2 Nettavisen forteller Ødegaard at formålet med utspillet er å skape en debatt i samfunnet og få Stortinget til å gripe fatt i saken.

- Etter at advokat Tor Erling Staff kom med boka si forrige uke, hvor han forteller om da han hadde sex med en voksen person som 12-åring, frykter vi at aktiviteten til de pedofile vil øke betraktelig. Nå har de jo en forsvarsadvokat på sin side. Vi kan ikke la Staffs utspill stå ubesvart. Jeg er rystet over Staff, og dette er å betrakte som en motaksjon mot ham, sier Ødegaard til TV 2 Nettavisen.

- Så dette er i realiteten et PR-stunt?

- Nei, det er ikke i mine tanker. Det som var tanken er blant annet å få i stand en debatt. Hensikten er også å tale dem som er blitt krenket sin sak, samt å ramme pedofile og vise at samfunnet trenger å vite hvem de er. Pedofile bor i lokalmiljø rundt om i landet, og mange vet ikke hvem de er, sier generalsekretæren.

Hva mener du? Ta debatten i Veggavisen

Tilfeldig navneliste
Ødegaard forteller at saken etter alt å dømme vil bli diskutert i stiftelsens sentralstyremøte kommende mandag. Han vil også kontakte stiftelsens advokat for å få en juridisk vurdering av hvordan offentliggjøringen kan gjennomføres.

Ifølge Ødegaard vil det i første omgang være snakk om å offentliggjøre navnene på dem som har forgrepet seg på de rundt 400 pedofilofrene i stiftelsen som vet hvem overgriperne deres er.

- Tror du ofrene ønsker en slik offentliggjøring?

- Vi skal ikke gjøre noe uten å ha snakket med medlemmene våre. Det kan selvsagt være dem som ikke ønsker det. Inntrykket jeg har fra samtaler med medlemmene er at de ønsker å få gjort noe med dette. Offentliggjøringen skal være ett av flere tiltak. Men hovedhensikten er å få satt dette på dagsordenen, sier Ødegaard.

- Vil ikke en slik metode bli litt for tilfeldig?

- Det kan være et problem, men det er jeg ikke bekymret for. De fleste medlemmene vi har i dag er voksne folk, så deres saker ligger nok litt tilbake i tid. Dette er også noe vi må få vurdert, svarer Ødegaard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere