*Nettavisen* Nyheter.

Vil nekte norske hiv-ofre ny kur

Helsemyndighetene i Norge har ikke tro på en akutt "dagen derpå"-kur mot hiv-smitte, selv om både norske eksperter og flere europeiske land deler den ut.

05.01.04 09:06

En kraftig pillekur med vanlige hiv-medisiner blir i flere europeiske land delt ut til pasienter for å unngå hiv-smitte. Kuren skal startes så raskt som mulig etter det mulige smittetidspunktet, helst innen to timer og senest innen 1-2 døgn, skriver Dagsavisen ifølge NTB.

Både danske og franske undersøkelser viser at kuren virker. Men Nasjonalt folkehelseinstitutt har ikke tro på kuren, og anbefaler den kun til helsepersonell som har vært utsatt for stikkuhell når smittekilden er sikker hiv-positiv.

Norske hiv-eksperter er uenige med myndighetene, og velger å forbigå retningslinjene.

- Vi er klar over Folkehelseinstituttets retningslinjer som sier at vi kun skal skrive ut medisinen etter stikkskader, men det er veldig sjeldent at privatpersoner er utsatt for stikkskader. Derfor skriver vi også ut hiv-medisinen etter seksuell smitte når vi vet at noen har hatt ubeskyttet samleie med en hiv-positiv, sier overlege Per Espen Akselsen ved Haukeland universitetssykehus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.