Gå til sidens hovedinnhold

Vil omgjøre Spetalen-kjøp

Ap-leder Jens Stoltenberg er opprørt over at kjendisinvestoren Øystein Stray Spetalen har fått kjøpe en strandperle på Bygdøy uten offentlig anbudsrunde.

Uten noen form for anbudskonkurranse fikk Øystein Stray Spetalen kjøpe en av Oslos - for ikke å si Norges - mest attraktive boligtomter. Den kjente investoren bladde opp 54 millioner kroner for den 18 mål store tomten, helt ved sjøkanten på fasjonable Bygdøy.

- Dette er en strandperle, det er indrefileten innerst i Oslofjorden, Norges tettest befolkede område der det å få adgang til strand er noe flere bør få. Og det er en fin strand som ikke bør forbeholdes de få, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Tomten ligger vegg i vegg med Norsk Sjøfartsmuseum, og har i dag tre verneverdige hus. Spetalen har ikke bestemt seg for hva han skal gjøre med eiendommene og tomten.- Jeg synes det er noe som bør åpnes for allmennheten. Nå har vi en fantastisk mulighet til å gjøre denne perlen tilgjengelig for alle, mener Stoltenberg.

- Det enkleste er bare at hele salget omgjøres, og at de som har inngått salget, skjønner at det var feil. Hvis ikke det er mulig, får vi bruke lovverket, vi kan bruke EØS-avtalen, vi kan bruke plan- og bygningsloven til å regulere allmenn adgang her. Og vi får se på mulighetene til å bruke byantikvaren til å frede området og dermed gjøre vanskelig å bruke kommersielt, sier Ap-lederen.

Og slik kan det godt komme til å gå, for Miljøverndepartementet er svært restriktive med å omregulere slike strandeiendommer til boligformål. Inntil videre er eiendommen tilgjengelig for allmennheten. Det blir først en sak om den nye eieren søker om å få bygget den ut.

- Hvis det i det hele tatt skal bygges noe på tomta, må den omreguleres. Da kan saken komme på miljøvernministerens bord. Og så langt har miljøvernministeren vært veldig klar på å sikre allmennheten tilgang til strandsonen i de sakene som han har hatt på sitt bord, sier statssekretær Øyvind Hårbrekke i Miljøverndepartementet.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter