RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil rive dyre kirker

Sist oppdatert:
Vi har for mange og dyre kirker her i landet, mener Kultur- og kirkedepartementet. Nå kan flere gudshus bli revet på grunn av for høye vedlikeholdsutgifter. Si din mening.

Til sammen er det 1.620 kirker i Norge. For første gang siden 1800-tallet kan kirker rundt om i landet kan komme til å bli revet eller flyttet.

–Vi er i en nokså fortvilet situasjon med altfor mange kirker, sier ekspedisjonssjef Ole Herman Fisknes i Kultur- og kirkedepartementet til Aftenposten.

Han får full støtte fra Ådne Berge, leder for Kirkerådets reformgruppe:

6- 10 milliarder
–Hvis utfordringen er at noen av landets kirkebygninger er så kostbare å drive at de tar ressurser fra andre, må vi foreta oss noe. For Kirkerådet er det på høy tid å ta et tak for å bedre vedlikeholdet av landets kirker, sier Berge.

Kommunene har ansvaret for vedlikehold av kirkene. Vedlikeholdsbehovet anslås i dag til å ligge på mellom seks og ti milliarder kroner.

Ikke første gang
Ole Herman Fisknes peker på at man har revet kirker før her i landet:

–Selv om rivning av kirker ikke har vært vanlig i nyere tid, er fenomenet ikke nytt. Fra 1725 fant det store kirkesalget sted. Mange kirker kom på private hender, og et omfattende forfall startet. I 1851 ble kirkene ble kjøpt tilbake. Men i hovedsak ble de revet og erstattet med nye. I 1920-årene ble Johanneskirken i Oslo revet. Tiden må være moden til å foreta seg noe. I det minste må man da kunne vurdere å flytte kirker til steder hvor folk bor, sier ekspedisjonssjef Ole Herman Fisknes.

Hvilke kirker det kan bli aktuelt å rive er foreløpig ikke avklart.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere