Vil ruste opp politiet etter knivdrama

Foto: Foto:TV 2/Jenny Borglin

Knivdramaet i Åndalsnes viser at det må gis mer penger til nærpolitiet, mener Aps Gunn Karin Gjul. Dette er ett av kravene i Aps alternative budsjett.

Politiet har fått sterk kritikk fordi det ikke var en tjenestemann å oppdrive da knivdesperadoen gikk amok i Åndalsnes i helgen. Først etter en halv time dukket politiet opp.

Aps justispolitiske talskvinne Gunn Karin Gjul mener dramaet viser at det satses altfor lite på lokale lensmenn og politifolk.

- Knivstikkingen i Åndalsnes er en klar dokumentasjon på den uroen vi har hatt i lengre tid. Vi ønsker å gjøre noe, slik at det ikke skal skje igjen, sier Gjul til TV 2 Nettavisen.

Hverdagskriminalitet
Ap foreslår i sitt alternative budsjett å sette av 50 millioner kroner mer enn regjeringen til politiet.

- Pengene skal øremerkes til drift av lensmannskontorene og politikamrene, slik at de får råd til å ha folk på vakt i helgene, samt ha litt ekstra penger til overtid, sier Gjul.

Hun mener politiets satsning på internasjonal kriminalitet og nye typer forbrytelser har gått på bekostning av hverdagskriminalitet, som innbrudd og overfall.

- Vi vil ha mer politi i gatene i helgen, som er tilgjengelig når det skjer noe, sier Aps fremste justispolitiker.

Setter sin lit til Frp
Ap legger fram sitt alternative budsjett i ettermiddag, men slik det ligger an nå kommer regjeringspartiene til å inngå en budsjettavtale med Frp.

Men Gjul mener Ap likevel har mulighet til å få igjennom Aps krav om mer penger til nærpolitiet når justiskomiteen skal behandle sin del av budsjettet.

- Vi får bare presse, og forsøke å få flertall for det uansett, og håpe at politiet får mer i forhandlingene med Frp.

Kravliste i ettermiddag
Ap legger fram hele sitt alternative budsjett tirsdag ettermiddag. På forhånd er det klart at partiet vil overføre rundt 3,5 milliarder kroner mer til kommunene, blant annet for å styrke skolene og eldreomsorgen.

Ap vil ikke øke momsen, og heller skattelegge de som tjener mest. Partiet foreslår å innføre skatt på utbytte allerede fra neste år.

I sitt alternative budsjett øker Ap antallet tiltaksplasser, slik at 10 000 flere arbeidsledige får tilbud om opplæring og andre aktiviteter. Ap kommer samtidig med en ungdomspakke på 500 millioner kroner for å sikre ungdom bedre rett til utdanning, arbeid og bolig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag