RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil rykke ekstremismen opp med roten

INGEN GRENSER: - Det er ingen grenser for denne gjengen, sier Abdullah Alsabeehg om grupperingen Den islamske staten (IS). Mandag er det varslet en bred markering i Oslo mot terror i islams navn, og Ap-politikeren er en av dem som vil delta.
INGEN GRENSER: - Det er ingen grenser for denne gjengen, sier Abdullah Alsabeehg om grupperingen Den islamske staten (IS). Mandag er det varslet en bred markering i Oslo mot terror i islams navn, og Ap-politikeren er en av dem som vil delta. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Innsatsen i nærmiljøet etter drapet på Benjamin Hermansen i 2001 er relevant lærdom i kampen mot ekstremisme i dag, mener Abdullah Alsabeehg.

OSLO (Nettavisen): På ungdomsskolen fikk han et rasistisk motivert drap tett inn på livet. Nå vil han kopiere metodene fra den gang for å rykke rekrutteringen til ytterliggående islamske miljøer i Norge opp med roten.

I 2001 var det nynazistene som vekket bekymring. Nå er det unge nordmenn som uttrykker eller gir sin støtte til den brutale opprørsbevegelsen Den islamske staten (IS).

- Vi må stå sammen mot alle som støtter og hjelper IS, enten det er gjennom en Facebook-melding, med terrorfinansiering eller ved at de drar ned for å krige. Vi må reagere og vise at vi er mange som er imot deres tankegang og handlinger. De jager folk fra sine hjem, dreper barn, halshugger journalister. Det er ingen grenser for denne gjengen, sier Abdullah Alsabeehg.

Syria-farerne

Alsabeehg, selv muslim, ser med bekymring på en utvikling der unge personer med oppvekst i Norge står fram som ytterliggående islamister og aktivt rekrutterer andre. Det er anslått at rundt 50 nordmenn de siste årene har reist til Syria og Irak og sluttet seg til opprørsbevegelser der. Alsabeehg er bekymret for at de vender hjem med en følelse av at krigen ikke er over og han deler også norske myndigheters frykt for at dette miljøet kan virke som bensin på bålet for de høyreekstreme og islamfiendtlige miljøene i Norge.

Nylig gikk talsmannen for gruppen Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, ut i VG og tok gruppen Den islamske staten og deres metoder i forsvar og sa at hans mål er å endre det norske samfunnet etter modell fra IS i Irak og Syria.

Les også: Støtter halshugging og drømmer om et islamsk Norge

27-åringen møter Nettavisen utenfor Rådhuset i Oslo, der han er innvalgt bystyrepolitiker og fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i samferdsels- og miljøkomiteen. Denne gangen er det ikke hovedstadens utfordringer med veitrafikk og søppel vi skal snakke om, men frykten for hatkriminalitet og et mer polarisert samfunn. De siste dagene har muslimske miljøer, partier og andre mobilisert bredt til en markering mot IS’ skrekkvelde i Syria og Irak og krefter som gir disse gruppene sin støtte, som norske Profetens Ummah. Mandag er det varslet en bred markering i Oslo mot terror ogekstremisme i islams navn. Alsabeehg er en av dem som vil delta. På Facebook har 1500 i skrivende stund meldt sin ankomst.

Oppvekst på Holmlia

Han er Oslo-gutt, oppvokst på Holmlia, men født i gulfstaten Bahrain. Der var faren opposisjonspolitiker, og familien måtte flykte da Abdullah Alsabeehg var tre år gammel.

Han gikk på skole med Benjamin Hermansen, som i 2001 ble drept av nynazister, 15 år gammel.

- Jeg gikk i åttende eller niende klasse den gangen. Når du mister en du kjenner i den alderen, på en så meningsløs måte, så gjør det at du ønsker å stå imot vold og ekstremisme. Det var noen som tilhørte et ekstremt miljø som drepte ham, og det var siden en motivasjon for meg til å jobbe mot alle slike krefter, sier Alsabeehg, som meldte seg inn i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF og ble politisk aktiv i 2005.

Husker utryggheten

Han husker spesielt den følelsen av utrygghet som bredte seg i nærmiljøet etter drapet. Foreldre ga beskjed til sine barn om at de ikke måtte gå ut alene, men alltid ha med seg noen.

Lagmannsretten fant at drapet på Benjamin var rasistisk motivert. Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler ble dømt til 18 og 17 års fengsel for drapet. En 19 år gammel kvinne ble dømt til 3 års fengsel for legemsbeskadigelse. Alle tre hadde tilknytning til gruppen Boot Boys.

BYSTYREPOLITIKER: Abdullah Alsabeehg er oppvokst på Holmlia i Oslo, men født i gulfstaten Bahrain. Han er i dag bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet og fraksjonsleder i samferdsels- og miljøkomiteen.

I etterkant av drapet ble det satt inn store ressurser i nærmiljøet på Holmlia for å hindre at situasjonen skulle eskalere i mer vold.

- Det ble lagt stor vekt på dialog mellom skole og elever. Det var mye frustrasjon, og det kunne i verste fall ha endt med hevn og ekstremisme den andre veien. Jeg husker skolen understreket at de som hadde begått ugjerningen var tatt, at de kom til å få sin dom i en rettssak og at det å svare på slike ugjerninger med vold var helt uakseptabelt. Jeg tror det er noe av faren nå også, når Ubaydullah Hussain og andre går ut og kommer med trusler som de gjør, så kan det oppstå reaksjoner, noen vil ønske å svare. Derfor må vi bruke skolene.

VEKKER REAKSJONER: Nylig gikk talsmannen for gruppen Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, ut i VG og tok gruppen Den islamske staten og deres metoder i forsvar og sa at hans mål er å endre det norske samfunnet etter modell fra IS i Irak og Syria.

Mulig å stoppe?

Alsabeehg mener det er mulig å stoppe eller begrense rekrutteringen til ekstreme miljøer.

- Ja, men det er ikke noe fasitsvar på hvordan det kan skje, hvordan få noen som er på vei inn i ekstreme miljøer til å snu og våkne. Det er komplisert, fordi det er ulike årsaker til at folk blir radikalisert. Derfor må medisinen være ulik.

- Er du overrasket over at grupper som Profetens Ummah får slik oppslutning i Norge?

- De er ikke mange. Det ser vi på reaksjonene fra de muslimske trossamfunnene. De utgjør på ingen måte et flertall. Men det er jo sånn, hvis du samler 2000 mennesker i en hall og det er én person som skriker, så er det ham du legger merke til. Ubaydullah Hussain og de andre skriker høyt, og de greier å nå fram i media, sier han.

Bystyrepolitikeren mener arbeidet mot radikalisering, hatkriminalitet og terrorisme må være innebygd i skole- og ungdomsarbeid.

- Det er ofte først når det skjer ekstreme handlinger at man reagerer og setter inn tiltak, men her må det være kontinuitet. Det må ikke bare komme som en reaksjon, sier han.

Møteplasser for ungdom

Noe av utfordringen, mener Alsabeehg, er at møteplasser og tiltak for ungdom blir nedprioritert. Han satt selv i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand i fire år og så hvor budsjettkuttene rammet.

- Når bydelen opplever sterk befolkningsvekst og økte utgifter til barnevernet, har du nesten ikke noe valg. Det blir kuttet i de tilbudene som ikke er lovpålagte, som fritidstilbud for barn og unge. Ungdom trenger et sted å være, trygge miljøer, tilbud som er formet av ungdommen selv. Noe av faren når bydelene kutter er at ungdommene blir plukket opp av radikale miljøer som gir dem oppmerksomhet og en følelse av tilhørighet.

DEBATTER: - Hvorfor ikke invitere forskere og ha åpne debatter på skolene? spør Abdullah Alsabeehg.

Alsabeehg er glad for at regjeringen tidligere i år la fram en handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme, men understreker at den må følges opp med penger og handling. Han synes også vektleggingen av tiltak innen justissektoren var for tung til fordel for andre departementer.

Han mener det er viktig for skolen å invitere inn krefter utenfra for å øke kunnskapen.

- Hvorfor ikke invitere forskere og ha åpne debatter på skolene? foreslår han.

- Ikke alle med skjegg er ekstreme

- Hvis man ikke setter seg inn i det ekstreme tankegodset er det lett å skjære alle over en kam og tenke at alle er sånn. Vi lærte etter drapet på Benjamin at man ikke skal generalisere. Hele det norske samfunnet er ikke rasister selv om det finnes rasister. Og i dag må vi skille mellom det en gruppering som Profetens Ummah står for og hva det muslimske samfunnet som sådan representerer. Ikke alle som går med skjegg er ekstreme, og ikke alle ekstreme går med skjegg.

- Norge er en del av et større bilde her?

- Verden er blitt mindre og mindre. En tikkende bombe i Bagdad kan ende opp med å eksplodere i Norge. Derfor må vi støtte alle som er i kamp mot ekstreme krefter.

- Du ble politisk aktiv gjennom AUF, som i 2011 selv var terrormål. Hvordan opplevde du det?

- Jeg var ikke selv på Utøya, men mistet mange venner i AUF. Det var en påminnelse om at kampen ikke er over.

LÆRDOM: - Vi lærte etter drapet på Benjamin at man ikke skal generalisere. Hele det norske samfunnet er ikke rasister selv om det finnes rasister. Og i dag må vi skille mellom det en gruppering som Profetens Ummah står for og hva det muslimske samfunnet som sådan representerer, sier Abdullah Alsabeehg.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere