RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Vil se avtale som «ikke finnes»

Sist oppdatert:
Forsvarerne i Wonderboy-saken krever den omtalte Munch-avtalen fremlagt i retten. En avtale både riksadvokaten og justisministeren benekter eksisterer.

Tirsdag vil kravet bli et tema i den omfattende narkotikasaken som nå går i Borgarting lagmannsrett. Det bekrefter advokat Arve Ringsby overfor Nettavisen.

- Jeg vil ikke gå inn i detaljer, men jeg kan bekrefte at jeg vil begjære et rettslig innsyn i om det finnes en avtale mellom påtalemyndigheten og en eller flere tiltalte. Men jeg vil ikke relatere dette til noen annen sak enn den vi behandler, sier Arve Ringsby til Nettavisen.

Han forsvarer en kvinne som er tidligere ustraffet og som er tiltalt i den omfattende narkotikasaken. Hun ble dømt til to og et halvt års fengsel for heleri av 200.000 kroner og innførsel av 15 kilo hasj. En av hovedmennene, som er tidligere straffedømt, fikk derimot kun et halvt år lengre straff for innførsel av 100 kilo hasj og heleri av 4,3 millioner kroner.

Flere av advokatene i straffesaken mener det må ligge en avtale bak den oppsiktsvekkende forskjellsbehandlingen.

Den tidligere dømte Oslo-mannen er kjent som «onkel Skrue» i det kriminelle miljøet. Han er en nær venn av David Toska, og skal ha vært sentral i tilbakeleveringen av Munch-maleriene i 2006.

Den såkalte Munch-avtalen vil kunne gi et svar på om en han fikk straffereduksjon for å skaffe Munch-maleriene tilbake i 2006.

Avtalen blir begjært framlagt fordi den kan inneholde bevis som er vesentlig for straffeutmålingen i den omfattende narkotikasaken som pågår nå.

- Århundrets mildeste dom
- Århundrets mildeste dom, sa forsvarerne i saken til Nettavisen da dommen i tingretten falt i september 2007. Flere var sjokkert over den tilsynelatende forskjellsbehandlingen, og mente noe måtte ligge bak.

Personen som fikk den tilsynelatende strafferabatten, var Toskas gode venn og kollega – mannen Nettavisen tidligere har omtalt som Skrue. Denne mannen ble tidlig identifisert som tilgodesett i den mye omtalte avtalen om tilbakelevering av maleriene «Skrik» og «Madonna».

Da Nettavisen skrev om kontrakten i januar 2007, krevde flere politikere at justisminister Knut Storberget måtte informere om avtalen. Storberget avviste, etter mye rot, at en slik avtale eksisterte.

Avviste igjen
Før helgen sto riksadvokat Tor-Aksel Busch i Borgarting lagmannsrett og sa at han ikke «kjenner ikke til avtaler om den aktuelle person som jeg har forklaringsplikt om». Busch sa også at en eventuell avtale ikke vil bli fremlagt.

Les egen sak: Skaffet han Munch-bildene tilbake?

Men forsvarerne i Wonderboy-saken er ikke fornøyd. De krever at en avtale, om den eksisterer, vil bli fremlagt for lagmannsretten. De mener at en skjult avtale er det eneste som kan forklare hvorfor han fikk 3 års fengsel for smugling av 100 kilo hasj og heleri av 4,5 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere