Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil sende Basir til Afghanistan

Foto: (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Norske myndigheter er nå i samtaler med Tyskland for å sende den terrormistenkte Basir Ahmed Rahmani til Afghanistan.

Norske myndigheter er maktesløse overfor Rahmani så lenge Tyskland ikke tar sitt ansvar, understreker kommunalminister Erna Solberg.

-Vi kan ikke gjøre annet enn å spille ping-pong med asylsøkeren som stadig kommer tilbake hvis ikke Tyskland som førsteland tar ansvar, sier Solberg til TV 2 Nettavisen.

Derfor er norske myndigheter i dialog med Tyskland, bekrefter Solberg. Hun understreker samtidig at Rahmani-saken er en politisak og at hun derfor ikke har ansvar for saken.

I natt kom 19 år gamle Basir Ahmad Rahmani tilbake til Norge for åttende gang. I et intervju med TV 2 Nettavisen sa Rahmani i natt at han vil komme igjen og igjen hvis han på nytt blir kastet ut.

Terrorplaner
19-åringen ble kjent i 2003 etter at han ble arrestert på Vardø lufthavn med to bensinkanner. Politiet fant et brev der han skisserte planer om å kapre et Widerøe-fly. Selv hevder Rahmani at han aldri planla flykapring, og at han bare ønsker å bo i Norge.

Rahmani sitter foreløpig i politiets varetekt etter at han meldte seg i natt sammen med sin advokat Vidar Helgheim. Håpet er at Utlendingsdirektoratet skal behandle hans søknad på nytt.

Tysklands ansvar
Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, er norske utlendingsmyndigheter nå i samtale med deres kolleger i Tyskland for å få en endelig løsning på Rahmanis skytteltrafikk mellom Norge og Tyskland.

Rahmani fikk behandlet asylsøknaden sin først i Tyskland i 1999. Den ble avslått.

I henhold til Dublinavtalen er han derfor Tysklands ansvar. Tyske myndigheter har akseptert å ta Rahmani tilbake hver gang han har kommet til Norge. Problemet er at de ikke gjør noe for å hindre ham i å reise tilbake til Norge igjen.

Ut av Schengen
- Jeg er ganske sikker på at asylmyndighetene våre vil gjøre det de kan i forhold til tyske myndigheter, slik at Dublinavtalen blir overholdt, sa justisminister Odd Einar Dørum på God Morgen Norge onsdag morgen.

Og det er nettopp hva norske asylmyndigheter gjør, får TV 2 Nettavisen bekreftet.

Norske myndigheter forsøker nå å få Tyskland til å sende Rahmani tilbake til Afghanistan. Han har allerede fått avslag på asylsøknaden, men hittil har ikke Tyskland gjort noe aktivt for å sende ham ut av Schengen. Dermed har Rahmani kunnet reise tur/retur Norge.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere