Vil sende Krekar til Irak

Mulla Krekar bør tvangssendes hjem ti lrak snarest. Det mener UDI.

07.03.05 17:56

Det kommer frem i en vurdering Utlendingsdirektoratet (UDI) har sendt til til kommunalminister Erna Solbergs Kommunal- og Regionaldepartement (KRD). UDI anbefaler KRD å opprettholde utvisningsvedtaket mulla Krekar klaget på for to år siden og kobler han samtidig til terrorangrepene i Madrid.

Oppspillet til neste runde om mulla Krekar, mannen UDI mener er en fare for rikets sikkerhet, er bare så vidt i gang. Etter mandagens nyhet sier Krekars advokat, Brynjar Meling, følgende til TV 2 Nettavisen:

- Vi gir oss ikke.

Og Krekar har god grunn til å tro på sin advokat. I februar 2003 instruerte KRD Utlendingsdirektoratet (UDI) om å vedta og effektuere at mulla Krekar skulle miste sin asylstatus, sine reisebevis, bosettingstillatelse og arbeids- og oppholdstillatelse. Det ble i tillegg fattet vedtak om utvisning og at han samtidig skulle registerers i Schengens informasjonssystemer (SIS), for aldri å kunne komme tilbake til EU. Vedtaket ble aldri effektuert, etter en klage utarbeidet av advokat Meling på veine av Krekar.

Kan tvangsutsendes
Men ting kan tyde på at mullaen møter nye skjær i den norske byråkratiskjærgården. Nå åpner nemlig UDI for at Krekar kan tvangssendes tilbake til Irak innen kort tid.

Dette var ikke mulig i 2003. Men ifølge vurderingen fra UDI er situasjonen endret: «Det påklagede vedtak av 19.03.2003 inneholder vurderinger av forholdene i Irak som senere er vesentlig endret. Forutsetningene for mulig retur av klageren til Biara/Twawela-området er derfor endret».

De mener likevel at situasjonen i landet er svært skiftende og at muligheter for å få etablert en avtale med irakiske myndigheter og tilfredsstillende sikkerhet for Krekar i hjemlandet dermed må vurderes løpende under klagesaksbehandlingen.

Kobles til Madrid-terror
UDIs nye vurdering er utarbeidet for å hjelpe KRD i å fatte en ny avgjørelse i forbindelse med Krekars klage. Med bakgrunn i UDIs vurdering, sender Solbergs departement saken tilbake til direktoratet, med en klar instruks for endelig vedtak.

I informasjonen KRD fikk tilsendt fredag, er det lagt til flere og oppdaterte opplysninger rundt mulla Krekars aktiviteter. Mest oppsiktsvekkende er det at UDI kobler han til en av de siktede etter terroraksjonen i Madrid for ett år siden.

Direktoratet henviser til en rekke mediers avsløringer, både norske og utenlandske, hvor Krekars navn og telefonnummer kommer frem i forbindelse med de siktede, samt en al-Qaida-celle spansk politi rullet opp i 2001.

«Etter direktoratets vurdering viser en rekke kilder at det er grunn til å mistenke klageren (mulla Krekar, red.anm.) for å ha tilknytning til terrorgrupperinger som al-Qaida. Han var en sentral figur og anses fortsatt for å ha tilknytning til Ansar al-Islam», står det i vurderingen.

- Bestillingsverk
Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, sier til TV 2 Nettavisen at han ikke lar seg overraske av UDIs vurderinger.

- Mitt første inntrykk er at det ikke er noen nye opplysninger i denne vurderingen, men jeg må nå studere det nærmere, sier Meling til TV 2 Nettavisen og langer ut mot kommunalminister Erna Solberg.

- Dette er et rent bestillingsverk, hvor UDI underbygger de påstander statsråden (Erna Solberg, red.anm.) har kommet med fra dag én i denne saken, sier Meling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.