RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil sende rusmisbrukere til Afrika

Sist oppdatert:
Her, i slummen i Nairobi, ønsker legen Thomas Johansson å gi norske rusmisbrukere et nytt liv.

Gjennom Rotvollstiftelsen i Trondheim har Thomas Johansson kontaktet et tjuetalls kommuner med tilbud om å sende rusmisbrukerne deres til Afrika.

I Kenyas hovedstad Nairobi vil misbrukerne jobbe blant de aller fattigste, og ideen er at de gjennom hjelpearbeidet skal kunne hjelpe seg selv ut av rusen.

Utviklingsarbeid
Johansson har jobbet med rusmisbrukere tidligere, og har mye erfaring med teambuilding og selvutvikling. Nå ønsker legen å bruke sine erfaringer til å hjelpe både rusmisbrukere og fattige i Afrika.

- Ideen med rehabilitering og utviklingsarbeid i Afrika er noe jeg har hatt lenge, sier Johansson til TV 2 Nettavisen.

Foreløpig har han sendt en henvendelse til rundt 20 norske kommuner, skriver Østlandets Blad torsdag.

Fikk kontakter
Tidligere i år var han på reise i Kenya og kom i kontakt med tidligere rusmisbrukere i Nairobi, som hadde skapt et nytt liv som butikkeiere. Gjennom disse to ble han introdusert til slummen i Nairobi – Kibera – en bydel med rundt 1 million mennesker.

- Dette er et område hvor ikke engang politiet går. Med mine venner som livvakter gikk jeg inn her. Det var forferdelig mye søppel overalt, og det finnes ikke noe søppelsystem. Det første vi gjorde var å starte en søppelinnsamlingskonkurranse - egentlig mer for å se hvordan man kan lage strukturer i et ustrukturert samfunn, sier Johansson.

Sammen med noen i lokalsamfunnet stiftet han Ghetto Development Centre. Med hjelp av lokale krefter og rusmisbrukere fra Norge håper han å kunne drive utviklingshjelp, u-hjelp og næringsutvikling for å bekjempe fattigdommen i spesielt Kibera.

Penger til hjelp
I brevet til norske kommuner beregner Johansson kostnaden til mellom 700 og 1.200 kroner per døgn. I Nairobi vil han også samarbeide med lokale rusbehandlingssentre for å gi et tilbud til nordmennene.

- Pengene man bruker til behandling av rusmisbrukere i Norge blir spist opp av lønninger. Der nede vil vi ha råd til å ha en personlig assistent for hver bruker, sier Johansson. Samtidig vil det være penger igjen til å bruke på utviklingsprosjekter i slummen.

Foreløpig har det vært dårlig med med tilbakemeldinger fra kommunene. En kommune har gitt positiv tilbakemelding på ideen, men lagt til at den ikke har penger.

- Jeg har sendt forespørsel til alle kommunene rundt Trondheim, samt de store kommunene i Norge, sier Johansson. Han håper å kunne begynne med tre rusmisbrukere i begynnelsen av 2006 og sakte bygge opp en organisasjon av hjelpende rusmisbrukere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere