RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil sikre villreinen

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Regjeringen vil sikre den norske villreinstammen, ved å opprette nasjonale villreinområder – i tillegg til to europeiske villreinregioner.

Store deler av Europas opprinnelige villreinbestand er å finne i Norge.

- Norge er det eneste landet i Europa som har intakte økosystemer i høyfjellet med bestander av villrein. Det gir oss et spesielt ansvar. Opprettelsen av europeiske villreinregioner og nasjonale villreinområder vil synliggjøre Norges ansvar for villreinen i Europa, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide i en pressemelding.

I dag
Forslaget kommer frem i stortingsmeldingen om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand (RM) som ble presentert i dag.

- Jeg vil at det skal gjennomføres regionale planer som omfatter de samlede bruks- og verneinteressene for alle villreinområder med randsoner. Områder som er spesielt viktige for villreinens framtid i Norge, vil få status som nasjonale villreinområder, sier Hareide.

De største utfordringene i dag er knyttet til utbygging og aktivitet i randsonene til flere av villreinområdene, samt ferdsel inn i områdene. Avgrensning og innhold av områdene skal avklares gjennom regionale planprosesser etter plan- og bygningsloven.

Sentralt
Sikring av villreinens leveområder har stått sentralt ved opprettelsen av mange av våre store nasjonalparker og landskapsvernområder, blant annet i Forollhogna, Dovre og Rondane. Slikt vern dekker bare deler av villreinens leveområde og må utfylles av planer etter plan- og bygningsloven.

I flere tilfeller er det allerede utarbeidet fylkesdelplaner som omfatter hele leveområder for villrein. Dette gjelder blant annet for Rondane, Dovrefjell-Sunndalfjella og Setesdal-Ryfylke, heter det i pressemeldingen fra Miljøverndepartementet.

Her kan du lese mer friluftslivsstoff

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere