I helgen har KrF lovet svar på om de vil fortsette å støtte Erna Solbergs borgerlige regjering, eller bytte side og heller støtte en Ap-regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister til stortingsvalget neste år.

- KrF står i en spagat mellom den sittende regjeringen med støtte til Frp på den ene siden, som de har problemer med å støtte, og den rødgrønne siden hvor også det er stor motstand internt mot å gå mot Arbeiderpartiet, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Nettavisen, og påpeker:

- Det er det fundamentale problemet for KrF, som har vært der lenge, sier han.

Les også: Støre spent på KrFs partnervalg

- Kan velge sentrum

Bergh tror derfor at KrF ikke nødvendigvis velger en av partiblokkene.

- Det alle ønsker seg i KrF og Venstre, er en sentrum/Høyre-regjering, hvor Fremskrittspartiet ikke er med. Så det kan tenkes at de går for den løsningen, en regjering bestående av KrF, Høyre og Venstre. Da unngår man å skape konflikter, sier han.

Han mener imidlertid at en slik regjering er lite sannsynlig.

- En slik regjering har eksistert tidligere, men er kanskje ikke så realistisk. I alle fall ikke at den vil få flertall på Stortinget, for da må de ha støtte fra Fremskrittspartiet, sier Bergh.

Frp har nemlig vært tydelige på at de ønsker å være en del av en borgerlig regjering, og at de ikke vil støtte en regjering de ikke selv er en del av.

- Det er ikke så lett å se for seg en ny Bondevik-regjering, sier han.

Les også: Hareide forespeiler avklaring om samarbeidspartner

- Stor uvilje mot rødgrønt

Dersom KrF likevel går for å støtte en Støre-regjering, tror han det vil skape mye problemer.

- Det er mange ulemper med å velge det alternativet, og det vil skape mye splid. KrFs tillitsvalgte og velgere har en større tilhørighet på borgerlig side. På enkelte politikkområder er det ikke nødvendigvis så stor avstand til Arbeiderparteit, men de har likevel stått på hver sin side av politikken i lang tid, og det er en stor uvilje til å gå over til rødgrønn blokk. De har rett og slett en identitet på borgerlig side, sier Bergh.