*Nettavisen* Nyheter.

Vil skjerpe kontroll av bankansatte

Bankansatte må avkreves utvidet vandelsattest, krever banknæringen. Men ikke alle er enige i kravet.

16.09.05 11:02

Etter at TV 2 Nyhetene i går kunne fortelle at kriminelle har plantet medhjelpere inne i bank- og finansinstitusjoner, krever Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) at bankansatte må avkreves utvidet vandelsattest.

Bort med kriminelle
- Vandelsattest vil forhindre ansettelse av folk med en kriminell bakgrunn, sier Hans-Jacob Anonsen, underdirektør i FNH.

Vekterne som går på utsiden av banken avkreves årlig vandelsattest, men ingen sjekker dem som jobber på innsiden av banken. Dette er et paradoks banknæringen nå vil ha fjernet. Bank- og finansnæringen vet med sikkerhet at kriminelle har plantet informanter blant ansatte og at disse formidler informasjon de kriminelle har behov for.

- Dette gjelder fullmakter, sikkerhetskoder, informasjon om tilgjengelighet og svakheter i forbindelse med sikkerhetssystemer, sier Anonsen.

- Utestenger arbeidstakere
Finansforbundet, som er de ansattes interesseorganisasjon, er ikke enige med FNH.

- Vi erfaringsmessig sett at uærlige banksansatte ikke er et utbredt problem, og det er derfor ikke er behov på generelt grunnlag å kreve vandelsattest fra alle i næringen, sier nestleder Siv Eggesvik i Finansforbundet til TV 2 Nettavisen.

Eggesvik tror krav om vandelsattest i alle bankrelaterte stillinger vil føre til utestengelse fra arbeidslivet for de som har noe på rullebladet som ikke er relevant.

- Arbeidsgiver siler ut selv om det ikke er relevant. Arbeidsøkere blir ikke vurdert med plett på rullebladet, mener hun.

Slik regelverket er i dag står bankene uten mulighet til å kontroller lovlydigheten blant sine ansatte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.