*Nettavisen* Nyheter.

Vil spille av Dagblad-samtale

For første gang kan en journalists intervju bli avspilt i åpen rett.

22.02.06 14:13

Dagbladets Nicolai Heyerdahl intervjuet en av de nå Munch-tiltalte i forbindelse med en artikkel om «Skrik» og «Madonna» i Magasinet. Men den tiltalte Sarpsborg-mannens telefon ble avlyttet av politiet, og samtalene ble tatt opp på bånd.

Politiet vil bruke intervjuet som et bevis i straffesaken mot ham etter Munch-ranet.

Oslo tingrett sa onsdag ja til at telefonsamtalen kan spilles i retten.

- Kildevern
Både journalisten og Dagbladet har bedt Riksadvokaten med å hindre at lydopptaket ble avspilt, og viste til journalistens kildevern. Men to ganger har Riksadvokaten kommet til at intervjuet kan spilles av. Årsaken er at kilden, den tiltalte Sarpsborg-mannen, allerede er kjent.

Advokat Sverre Næss, som forsvarer 38-åringen, begjærte tirsdag at politiet skulle slette alle samtaler mellom hans klient og journalisten fra bevismaterialet.

Han viste til at intervjuet inneholdt opplysninger som kunne være sårende for dem det gjaldt, og at det berørte journalistens rett til å verne om sine kilder. Han påpekte også at dette var i strid med en artikkel i Menneskerettighetsdomstolen om ytringsfrihet, og at journalisten ikke hadde plikt til å forklare seg om ting som kunne avsløre hvem han hadde som kilde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den tiltalte 38-åringen har i retten forklart at han i intervjuet kommer med både sannheter og usannheter om hvem som hentet fluktbilen som ble brukt av ranet, og hvem han tror står bak. Han snakker også generelt om organiseringen av det kriminelle miljøet i Norge.

Kjent med kilden
I rettens kjennelse, som ble lest opp i Oslo tingrett onsdag ettermiddag, heter det at det er vel kjent hvem som er journalistens kilde i denne saken. Det vises også til at det ikke er journalistens telefon som er avlyttet, men tiltaltes telefon. Avspillingen vil således ikke avsløre noen kilder, mener retten. Retten er også av den oppfatning av dette ikke er i strid med journalisters vitneplikt i forhold til straffeprosesslovens paragraf 125, første ledd, og EMKs artikkel 10, tredje ledd.

Advokat Sverre Næss påkjærte kjennelsen på stedet, og ba om at det ble gitt oppsettende virkning. Det innebærer at telefonsamtalen ikke kan spilles av i retten før lagmannsretten har tatt stilling til saken. Dette ga tingretten ham medhold i.

Påtalemyndigheten kan dermed ikke bruke opptaket i forbindelse med utspørring av 38-åringen i retten før dette er avklart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag