RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil spørre Williams om sin døde bestefar

OVERBEVIST: Jeanethe Paulsen fra Mehamn ta turen til Alta når Lisa Williams kommer i mars neste år. Hun er overbevist om at den britiske kvinnen har spesielle evner.
OVERBEVIST: Jeanethe Paulsen fra Mehamn ta turen til Alta når Lisa Williams kommer i mars neste år. Hun er overbevist om at den britiske kvinnen har spesielle evner. Foto: Christel-Beate Jorilldatter (Finnmark Dagblad)
Jeanethe Paulsen har tro på at alternativstjernen Lisa Williams kan kontakte de døde og synes det er flott at prinsesse Märtha Louise har fått henne til Norge.

OSLO (Nettavisen): - Det finnes mer mellom himmel og jord enn vi vet om,  noen har evner og andre har det ikke. Kan det være så vanskelig å akseptere?

Jeanethe Paulsen (42) fra Mehamn i Finnmark rister på hodet av kritikken mot Märtha Louise og Lisa Williams - sistnevnte med selverklærte evner til å kontakte de døde. Søndag opptrådte Williams på seminar i Oslo i regi av prinsesse Märthas Louises og Elisabeth Nordengs engleskole.

Kontakt med de døde

Seansen startet med at Williams hevdet å kunne formidle kontakt mellom publikum og døde de ønsket å komme i kontakt med.

- Jeg tror jeg har en gave fra Gud, og at jeg er her på jorda for å hjelpe folk med helbredelse, sa Williams selv til NRK.

Les også: Taust fra kongehuset om prinsessens roller

Har VIP-billetter

Britiske Lisa Williams er en stor stjerne i det alternative miljøet, og når hun skal til Alta under norgesturnéen i mars neste år, skal Jeanethe Paulsen være der.

- Jeg fikk VIP-billetter i gave fra barna mine. Jeg gleder meg stort til å treffe henne, sier Paulsen til Nettavisen.

Vil spørre om sin døde bestefar

- Jeg tror hun kan mer enn sitt «Fader vår», sier Mehamn-kvinnen, som selv håper å få anledning til å spørre Williams om bestefaren som døde i 1995.

- Jeg ser fram til å se og oppleve henne og tror ikke jeg blir valgt ut, men hvis jeg gjør det, vil jeg spørre om min bestefar som døde i 1995. Jeg satt og holdt ham i hånda, og jeg savner ham hver dag. Jeg vil bare forsikre meg om at han har det bra der han er nå. Det tror jeg han har, forklarer hun.

PÅ SAMME SCENE: Reklame for forestillingen med Lisa Williams og Märthas engleskole i Oslo søndag på Lisa Williams nettside. Den britiske kvinnen skal neste år på turné i Norge.


- Ikke avtalt spill

Skeptikerne mener Lisa Williams er en bløffmaker som får publikum til å tro at hun har spesielle evner. Jeanethe Paulsen blåser av dette:

- Det er for vagt. Dette er ikke et show. Jeg har fulgt henne på  internett og TV. Dette er ikke avtalt spill. Det er virkelige mennesker som ber Lisa Williams om hjelp til å finne noen svar. I gamle dager hadde vi såkalte runekaller. De kunne også mye. Hvorfor skal ikke noen kunne ha slike evner i 2014, like gjerne som på 1800-tallet? Kan man ikke bare akseptere at folk er forskjellige, at vi er skapt forskjellig og at noen har spesielle evner.

- Hva tenker du om at prinsesse Märtha Louise får kritikk for å delta i Lisa Williams' virksomhet i Norge?

- Kritikken kommer på grunn av hennes tilknytning til kongehuset. Hadde det vært noen andre, ville vi ikke ha hørt noe. Jeg tror også at Märtha Louise kan noe. Hun sier hun har kontakt med engler. Det er en annen måte å omtale de kjære vi har mistet. Om hun velger å kalle det engler, får være opp til henne.

HAR MØTT WILLIAMS: - Jeg heller i retning av at hun har spesielle evner, sier Tom Strømnæss fra Åndenes makt til Nettavisen.


- Virker som avtalt spill

Tom Strømnæss befatter seg med klarsynte og overnaturlige ting i TV-programmet "Åndenes makt". Han har møtt Lisa Williams og beskriver henne som en stor stjerne i sitt miljø. Nå forbereder han en ny sesong med TV-programmet der norske og svenske klarsynte er i aksjon. Han forteller at han har vært skeptisk til Lisa Williams.

- Jeg synes forestillingene har vært besynderlige. Det virker som avtalt spill. Men med så mange forestillinger og så mye folk, tror jeg hun ville vært avslørt om det var det. Jeg heller i retning av at hun har spesielle evner, sier han til Nettavisen.

- Det er vanskelig å akseptere det Lisa Williams kommer med, for det bryter med vår forståelse av hvordan verden er skrudd sammen. Jeg har møtt andre som påberoper seg lignende evner, og jeg ser at noen er i stand til å orientere seg i et landskap som er skjult for meg, sier programlederen.

SKEPTISK: - Märtha Louise er vel ikke i en posisjon der hun kan overbevise skeptikerne, men hun bidrar til medieomtale og oppmerksomhet mot noe som kan være skadelig, kanskje ikke for den enkelte, men for samfunnet, sier skepsisblogger Gunnar Tjomlid.


Skepsisblogger Gunnar Tjomlid frykter at Märtha Louises samarbeid med Lisa Williams kan være med på å bryte ned skillet mellom fantasi og virkelighet og det han kaller den rasjonelle tankegangen i samfunnet.

- Märtha Louise er vel ikke i en posisjon der hun kan overbevise skeptikerne, men hun bidrar til medieomtale og oppmerksomhet mot noe som kan være skadelig, kanskje ikke for den enkelte, men for samfunnet. Når 49 prosent i sin tid svarte at de trodde Snåsamannen hadde overnaturlige evner, sier det noe om hvor vi er på vei.

- Psykologiske teknikker

Tjomlid mener Lisa Williams benytter seg av kjente teknikker i sine seanser der hun hevder å ha kontakt med de døde.

- Det handler blant annet om såkalt "Cold reading", som er noe av det samme vi ser i horoskopene, der tilsynelatende spesifikke utsagn oppleves å være riktige av mottaker. Vi har også shotgun-effekten. Skyter du mange skudd mot en låvevegg og tegner blinken etterpå, vil du få mange treff. Lisa Williams og hennes like kaster ut mange forslag som publikum responderer på. Hun har evnen til å lese og tolke responsen. Det er ren psykologisk manipulasjon, sier Tjomlid.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere