Vil stanse billetthaiene

Forbrukerrådet vil ha forbud mot svartebørssalg av billetter for å hindre at billetthaiene ødelegger vanlige folks tilgang til populære kulturtilbud.

17.11.03 19:30

- Jeg har vanskelig for å se at vi i Norge skal akseptere at noen få aktører skal få ødelegge markedet for populære kulturtilbud. Svartebørsvirksomheten har utelukkende negative virkninger, sier juridisk leder Jon-Andreas Lange til Forbrukerrådets hjemmeside.

Han har nå sendt et brev til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen i Stortinget, som i dag har en åpen høring om et lovforslag om forbud mot svartebørssalg.

For VIP'er og sponsorer
Forbrukerrådet mener behovet for et forbud også må sees i lys av den generelle utviklingen på underholdningsmarkedet.

I dag er kun et svært begrenset antall billetter tilgjengelig for folk flest. Sponsorer og VIP-gjester gis en stadig høyere andel, og i tillegg er prisnivået på kultur- og sportsbilletter høyt.

Mislykkede pålegg
Forbrukerombudet har forsøkt å begrense svartebørssalget gjennom pålegg etter markedsføringsloven. Det har ikke vært vellykket, ifølge Lange.

- Loven stiller krav om god og tydelige informasjon til forbrukerne om et produkt. Men det kan ikke fjerne selve problemet: At selve svartebørssalget per i dag er lovlig, sier han.

Ikke vanskelig å håndheve
Lange tror ikke et eventuelt lovforbud vil være tungt å håndheve.

- Svartebørssalg er ikke vanskelig å dokumentere, og både enkeltpersoner, medier og forbrukerorganisasjoner vil ha interesse av å få avdekket ulovlig virksomhet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.