RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil stanse krigsskip i Drøbaksundet

Sist oppdatert:
Fredsaktivister vil gjøre det de kan for å hindre det amerikanske hangarskipet «USS Saipan» fra å seile inn Oslofjorden.

Fredsaktivistene i Blindern Fred reagerer på at hundreårsmarkeringen skal markeres med militære muskler og varsler blokade av Drøbaksundet i dag, fredag 3. juni, for å hindre det amerikanske hangarskipet «USS Saipan» å passere. Krigsskipet er ventet til Oslo i forbindelse med Forsvarets markering av unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige i 1905.

- En provokasjon
- Det er en provokasjon å invitere et amerikansk militærskip til Oslo i forbindelse med markeringen av en fredelig unionsoppløsning, sier Johannes Wilm, talsperson for Blindern Fred , til TV 2 Nettavisen.

- Mens Norge skilte lag med Sverige i 1905, er spørsmålet i dag om vi er innlemmet i en ny union med USA, sier Wilm. Han beskriver organisasjonen Blindern Fred, som har sitt utspring i universitetsmiljøet i Oslo, som en mellomting mellom en studiesirkel og en aktivistgruppe.

Det er imidlertid fortsatt uklart når «USS Saipan» faktisk kommer til Oslo.

Aktivistene har valgt et sted med sterk historisk symbolkraft som åsted for sin aksjon. 9. april 1940 ble den tyske krysseren «Blücher» senket nettopp ved Drøbaksundet.

Bruker gummibåter
Aktivistene sier de vil dra ut i Drøbaksundet med to gummibåter i et forsøk på å hindre «USS Saipans anløp».

- Vi skal iallfall gjøre et forsøk, så får vi se hvor lang tid det tar før politiet er på pletten, sier Wilm.

«USS Saipan» ble bygget i 1974 og satt i operativ drift i 1977. I dag er skipet øremerket støtte til USAs innsats i krigen mot terror, ifølge Blindern Fred.

Har deltatt verden over
«USS Saipan»s besøk har vært omfattet av mye hysj-hysj av sikkerhetsmessige grunner. Forsvaret selv forteller om flåtebesøket 3. juni på sine hjemmesider, men ingenting om USS Saipan.

«USS Saipan» er 254 meter langt og 40 meter bredt og seiler med et mannskap på 82 offiserer og 882 menige.

Hangarskipet har deltatt i en rekke krigsoperasjoner verden over, blant annet krigen i Irak, Afghanistan, NATOs luftoperasjon i Bosnia og Hercegovina, forberedelsen til den første Irak-krigen i 1991, og invasjonen av Grenada i 1979.

Hele marinen inn Oslofjorden
Det amerikanske hangarskipet er en av flere internasjonale gjester Forsvaret har invitert til Oslo i forbindelse med hundreårsmarkeringen, og i dag, fredag 3. juni, vil den norske marinen seile inn Oslofjorden med et haleheng av krigsskip fra Europa, Russland og USA.

Av norske fartøyer vil det være to fregatter, to MTB-skvadroner, tre mineryddingsfartøyer, en ubåt, KNM Valkyrien, KV Andenes og fire stridsbåter, ifølge Forsvarsnett. Flåtestyrken blir værende i Oslo til 13. juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere