Gå til sidens hovedinnhold

Vil stoppe gulost fra Estland

Sps Marit Arnstad vil sette en stopper for Synnøve Findens produksjon av gulost i Estland hvis de rødgrønne overtar regjeringsmakten etter valget.

Arnstad mener Synnøve Findens planer om å kjøre norsk melk fra Tine til ysting av ost i Estland er forkastelig.

- Jeg synes det er uheldig å flytte produksjonen utenlands ut fra et arbeids- og miljømessige hensyn, sier Arnstad, som er parlamentariske leder for Sp på Stortinget.

Tankbiler med melk
Synnøve Finden kommer de nærmeste månedene til å kjøre mange tankbiler med norsk melk til Estland for å holde tritt med den økte etterspørselen, skriver Dagens Næringsliv.

- Selskapet kan frakte melk inn og ut av Estland uten toll, fordi det er norsk råvare. Dette vil først og fremst ramme norske næringsmiddelarbeidere, og er uholdbart i forhold til sysselsettingen, sier Arnstad til TV 2 Nettavisen.

Synnøve Finden har erobret en høyere markedsandel etter avsløringene om Tine, og anlegget i Alvdal klarer ikke å produsere nok ost.

Selskapet har en ostefabrikk i Estland som lager Synnøve-ost for det baltiske og russiske markedet, med kapasitet for å lage ost også til Norge.

Smutthull
Den sprengte kapasiteten gjør at Synnøve Finden de nærmeste månedene vil kjøre til Estland med melk for å yste ost, dersom selskapet får myndighetenes tillatelse til dette.

- At det skal gå tankbiler fra Norge til Estland med norsk melk er miljøfiendtlig. Hvis Senterpartiet kommer i regjering, vil vi gjøre det vi kan for å få tettet det smutthullet, sier Arnstad.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken