*Nettavisen* Nyheter.

Vil stoppe lønnsfest

Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

Venstre-lederen la fram sitt forslag til statsbudsjett tirsdag.

11.11.08 22:27

I forslaget har partiet lagt vekt på en politikk som holder renta nede. Det betyr at Venstre går inn for å holde et stramt budsjett, det vil si å ikke bruke for mye penger på eksempel lavere skatter. Til gjengjeld forventer Sponheim at folk sier nei til lønnsfesten som vi har sett de siste årene.

- To ting er viktig for å holde renta lav. At Stortinget disiplinerer sitt pengebruk og at lønnsoppgjøret til våren blir lavt, sier Venstre-leder Lars Sponheim.

- Kommunene har et overheng fra forrige lønnsoppgjør på hele 4,5 prosent. Det betyr at det ikke er rom for et høyere lønnsoppgjør, sier Sponheim til Nettavisen.

Han roser den rødgrønne regjeringen og Høyre for at de også holder et stramt budsjett, og «ser med undring» på KrF og Frp som vil bruke mer penger i sine budsjett. Men der stopper Sponheims ros av regjeringen. Han har ikke sans for statsminister Jens Stoltenberg som har avslått tilbudet fra Høyre om et kriseforlik på grunn av finanskrisa.

- KrF-leder Dagfinn Høybråten sier at det er arrogant at Stoltenberg å avslå tilbudet om et forlik. Jeg vil si at det er til de grader arrogant, sier Sponheim.

LES OGSÅ: KrF: Stoltenberg er arrogant

Finanskrisen er en anledning til å vri økonomien i miljøvennlig retning, mener Venstre. Partiet vil blant annet fjerne gratis utslippskvoter for industrien. Forslaget vil gi staten 1,2 milliarder kroner ekstra. Venstre vil også gi en million ekstra til samferdselssektoren, og en milliard til kampen mot fattigdom.

- Miljøsvin skal svi
Venstre foreslår også å opprette et nytt statlig investeringsselskap, Klimatek, som skal bidra til utvikling av ny klimateknologi samt miljøvennlig omstilling av bedrifter. Selskapet skal ha en investeringskapital på en milliard kroner, og staten og private bør bidra med like mange penger, mener Venstre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.