RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil straffe sommel med skattesjokk

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Riksadvokat Tor-Aksel Busch møter i Høyesterett for å forsvare politiets rett til å gi folk som ikke leverer selvangivelsen, et skikkelig skattesjokk. Hva synes du?

Praksisen med tilleggs- eller straffeskatt ble av Oslo tingrett for kort tid siden stemplet som ulovlig. Nå tar Riksadvokaten affære og går helt til topps i rettssystemet for å forsvare politiets praksis. Politiet bør ha lov til å ilegge både forelegg og straffeskatt, mener Busch.

SI DIN MENING:
Leverer du selvangivelsen i tide?
Ja
Nesten
Nei
Leverer ikke selvangivelse

Se resultat

150.000 i smell
Saken startet med at en flykaptein ikke hadde levert selvangivelse for 2001. Han fikk først et forelegg på 81.000 kroner av politiet. Da politiet også hadde en avtale med Skatteetaten, ble det plusset på tilleggsskatt på 66.000 kroner for flykapteinen, skriver Dagbladet.

Dommer i Oslo tingrett, Kim Heger, stemplet forsøket fra myndighetene som ulovlig, og konkluderte med at politiet ikke har lov til å ilegge og inndrive straffeskatt og dømte flykapteinen til bare å betale 15.000 kroner.

Sentralt i diskusjonen står regelen i den Europeiske menneskerettskonvensjonen om at man ikke kan straffes to ganger for samme lovbrudd.

19.000 straffet
Påtalemyndigheten anket imidlertid vedtaket og bringer saken opp for Høyesterett. Etter deres oppfatning er det ikke ulovlig å ilegge både tilleggsskatt og forelegg for samme lovbrudd når begge deler kreves inn samtidig, slik politiet gjorde i saken mot flykapteinen.

I 2000 ble 19.000 nordmenn ilagt tilleggsskatt for ikke å ha levert inn selvangivelsen, mens 1128 ble politianmeldt av Skatteetaten.

Hva synes du om praksisen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere