RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TRYGDEEKSPORT: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, her på Høyres landsmøte i mars, vil stramme inn på trygdeeksport. Høyre og Frp står samlet bak forslaget.
TRYGDEEKSPORT: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, her på Høyres landsmøte i mars, vil stramme inn på trygdeeksport. Høyre og Frp står samlet bak forslaget. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen (Høyre)

Vil stramme inn på barnetrygd og kontantstøtte til utlandet

Sist oppdatert:
Regjeringen fremmer fredag forslag for å begrense trygdeeksport.

OSLO (Nettavisen): Regjeringen legger fredag fram en stortingsmelding de håper skal kunne bremse eksporten av norske trygdepenger.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og regjeringen ønsker blant annet å kutte i barnetrygd og kontantstøtte som sendes til utlandet.

- Statistikken over hvor trygdepengene tar veien viser at rundt 11 milliarder kroner sendes ut av Norge. Mesteparten av dette går til pensjonister bosatt i for eksempel i Spania og Sverige, og det kommer vi ikke til å gjøre noe med. Dette er folk som har jobbet et helt liv i Norge og nå hever sin pensjon, sier arbeids- og sosialministeren til Nettavisen.

Vil kjøpekraftjustere

Regjeringen lister i forslaget opp flere andre tiltak for å begrense trygdeeksport. Ett av dem er å kjøpekraftjustere barnetrygden og kontantstøtten.

- Dersom Stortinget er enig, ønsker vi å gå videre og se på hva som er Norges handlingsrom her innenfor EØS, sier Hauglie og viser til at dette er en diskusjon også i andre land. Også Tyskland, Irland, Danmark og Østerrike har tatt til orde for kjøpekraftsjustering.

- Det enkleste hadde kanskje vært å fjerne kontantstøtten?

- Ja, men det er det ikke flertall for.

- Lett å eksportere

Hauglie er ikke enig i at disse trygdeytelsene generelt er for gode:

- Disse ytelsene er ikke høye om man bor i Norge, men de er høye når du tar dem med til utlandet, og de er lette å eksportere. Det er problemet. Det skal være mulig å opparbeide seg trygderettigheter i Norge, men i  enkelte land kan disse ytelsene utgjøre mer enn 100 prosent av en gjennomsnittlig årslønn, og det har aldri vært meningen, sier Hauglie til Nettavisen.

Beregninger fra Arbeids- og velferdsdirektoratet viser, ifølge Aftenposten, at summen av barnetrygd og kontantstøtte i Polen utgjør 96 prosent av en gjennomsnittlig årslønn der. For Litauen er tallet 122 prosent.

Fakta: Stortingsmelding om eksport av velferdsytelser

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Fredag 16. juni presenterer regjeringen en stortingsmelding om eksport av velferdsytelser i Stortinget.

Meldingen er utarbeidet av Arbeids- og sosialdepartementet i samarbeid med andre berørte departementer.

Dette er noen av tiltakene:

  • Oppheving eller endring av såkalte "etterslepsregler i folketrygden. Det er regler som bestemmer hvor lenge man fortsetter å være medlem i folketrygden etter at oppholdet eller arbeidsforholdet er opphørt.
  • Stans av ytelser til personer som har reist utenlands for å unngå strafferettslig forfølgelse.
  • Stans av ytelser til personer som blir utvist fra Norge på grunn av straffbare handlinger.
  • Kjøpekraftjustering av barnetrygd - og kontantstøtte.

Av 418 milliarder kroner til trygdeytelser, går 7,1 milliarder til norske og utenlandske mottakere i andre land. I Polen og Litauen fikk rundt 8300 mottakere norsk barnetrygd i fjor, mens 800 fikk utbetalt kontantstøtte. Samlet var disse utbetalingene på 115 millioner kroner, ifølge Aftenposten.

Voksende trygdeeksport

Statistikk som regjeringen legger fram fredag viser at den samlede velferdseksporten i 2016 utgjorde 10,7 milliarder kroner, fordelt på trygd (7,1 milliarder) og utdanningsstøtte (3,6 milliarder). Frykten er at dette vil vokse og bli en stor økonomisk utfordring.

Fremskrivninger som regjeringen har fått utarbeidet anslår at trygdeeksporten i 2021 vil kunne utgjøre om lag 8,6 milliarder kroner, mens eksporten av utdanningsstøtte i utdanningsåret 2019-2020 vil kunne utgjøre om lag 4,2 milliarder kroner.


Denne artikkelen kan du også lese på polsk og arabisk.

Informacje na ten temat dostępne są również w języku polskim.
تستطيعقراءةهذا الخبر بالعربيةايض

Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere