Vil stramme opp Dåvøy

Laila Dåvøy.

Laila Dåvøy. Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)

To måneder før en barnehageplass skal koste maksimalt 2.750 kroner er det stor usikkerhet om reformen. SV og Frp krever at statsråd Laila Dåvøy sørger for minimumssatser for søskenmoderasjon.

- Søskenmoderasjonen bør i utgangspunktet være 50 prosent, men vi er villig til å gå i dialog med de andre partiene, sier finanspolitisk talsmann for SV, Øystein Djupedal til TV 2 Nettavisen.

Mange foreldre med fler enn et barn i barnehage lurer på hva kommunene vil gjøre med søskenmoderasjonen når barnehageprisen blir 2.750 kroner per plass fra 1. mai.

Forslag på høring
I barnehageforliket som partiene ble enige om i mai i fjor, står det at det skal være nasjonale kriterier for søskenmoderasjon. Lillejulaften sendte barne- og familiedepartementet ut et forslag på høring om at det skal være søskenmoderasjon, men at kommunene selv skal få bestemme hvor stor moderasjonen skal være.

Nå vil SV og Frp kreve at barne- og familieminister Laila Dåvøy setter en minimumssats for søskenmoderasjon.

Kritiserer Dåvøy
Finanspolitisk talsmann for SV, Øystein Djupedal sier Dåvøy flere ganger har forsøkt å unngå og oppfylle punktene i barnehageforliket.

- Jeg forventer uten videre at Laila Dåvøy ikke vil gå på flere nederlag. Partiene som tok initiativet til barnehageforliket har hele tiden hatt som utgangspunkt at søskenmoderasjonen ikke skal fjernes, sier Djupedal.

Støttes av Frp
Stortingsrepresentant Karin S. Woldseth som sitter i barne- og familiekomiteen for Frp, er enig med Djupedal.

- Det er overraskende at Dåvøy går inn for at det ikke skal være nasjonale kriterier for søskenmoderasjon. Hva hjelper det med en maksimumspris hvis det skal spises opp ved at kommunene fjerner søskenrabatten, sier Woldseth.

Liten tid
19. mars skal Stortinget behandle spørsmålet om søskenmoderasjon og hvordan private og kommunale barnehager skal likestilles. Det betyr at landets kommuner og barnehager ennå ikke vet hvor mye penger de vil få fra staten for å oppfylle kravet om en makspris.

- Dette er en fortvilet situasjon for kommunene. Vi vet faktisk ikke hvordan pengene skal foreldes, sier barnehagekonsulent Ronny Olsen til TV 2 Nettavisen.

Departementet har varslet at kommunene skal få beskjed om hvor mye penger hver enkelt barnehage vil få i uke 12, altså først om to uker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag