*Nettavisen* Nyheter.

Vil styrke barnas rett i samværssaker

Barneombud Reidar Hjermann vil at barns rettigheter, og ikke foreldrenes rettigheter, skal gå først i samværssaker. Han mener det ikke skal være en foreldrerett å ha samvær med barna.

26.04.05 13:42

Foreldreretten gjør at far eller mor i dag kan kreve samvær med barna selv om det er mistanke om overgrep. I dag går foreldreretten foran barns behov, mener barneombud Reidar Hjermann.

- Nå er det på tide at barnets behov kommer først. I praksis har ikke barnet noen reell beskyttelse i slike situasjoner. Voksne som ser at noe er galt, har ikke ryggdekning i lovverket for å beskytte barnet, sier han til Aftenposten.

Barneombudet har mottatt mange henvendelser fra foreldre og barn som opplever at foreldreretten blir en plikt for barnet. Blant annet fra barn som har blitt tvunget til samvær med en far som har misbrukt dem seksuelt. Alle henvendelsene førte til rapporten "Barn og beskyttelse" som omhandler deres mulighet til å beskytte seg mot overgrep og mishandl.

Barneombudet er klar over at noen foreldre også vil hindre samvær for å trakassere den andre forelderen, men mener likevel at samværsforelderen må ha bevisbyrden hvis det dukker opp påstander om at barnet er påvirket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.