RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Vil ta bilen fra råkjørerne

Sist oppdatert:
Bilbøller og promillekjørere kjører glatt uten førerkort. Nå vil UP ta bilen fra dem.

(iBergen.no) : Utrykningspolitiet og de lokale politidistriktene ser med fortvilelse på notoriske råkjørere og rusete bilister, som ikke lar seg stoppe av at de får førerkortet beslaglagt. Støtt og stadig treffer politiet på de samme personene, som ofte havner i farlige situasjoner og ulykker gang på gang, til tross for at de ikke lenger har sertifikatet i lommen. Men påtalemyndigheten har et trumfkort, som sjelden blir brukt. Det kan det nå bli en endring på.

– Bruksnekt av bilen, eller inndragning av selve kjøretøyet, er en straffereaksjon vi vil vurdere å bruke enda mer enn vi gjør i dag, sier UP-sjef Odd Reidar Humlegård til iBergen.no.

- Må beskytte samfunnet
Politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt mener inndragning av kjøretøy i mange tilfeller er en langt mer hensiktsmessig og preventiv straff enn et ordinært førerkortbeslag.

– Terskelen for å gå til et så drastisk skritt er veldig høy, men av og til er det nødvendig å reagere så strengt, sier Christoffersen til iBergen.no.

Han bekrefter at det for mange bilførere oppleves som en langt verre straff å bli fratatt bilen enn førerkortet. Slett ikke alle lar seg stoppe av at sertifikatet er i politiets varetekt.

– For en tid siden hadde vi et tilfelle hvor en mann ble domfelt for syv tilfeller av promillekjøring i én og samme rettssak. I tillegg var han domfelt for det samme fem ganger tidligere. I slike tilfeller er vi forpliktet til å beskytte samfunnet mot skadefaren slike bilførere representerer, og vi tok derfor fra ham samtlige biler som han ble pågrepet i, forteller politiadvokaten.

Kan bli nødt til å selge
Ofte ber politiet retten inndra tiltaltes kjøretøy for en kortere periode på tre til seks måneder. I de groveste tilfellene kan det derimot ende med at bilen blir beslaglagt for godt.

– Bilene blir oppbevart på et trygt sted, vanligvis hos Falck. Men de som får bilen inndradd for alltid, kan velge å selge bilen og få ut pengene, sier Christoffersen.

– Hvordan reagerer folk når retten beslutter at de mister bilen?

– Som regel blir de veldig overrasket, men de fleste forstår det når de får tenkt seg om. Spesielt promillekjørere. Da er det ofte verre for eldre bilførere som ikke lenger er skikket til å kjøre bil, sier politiadvokaten.

Han presiserer at vanlige bilister som begår et eller to overtramp i trafikken normalt ikke trenger å frykte for kjøretøyet, selv om overtrampet er rimelig grovt.

– Normalt vil vi reagere med å beslaglegge førerkortet. Dette er en reaksjon vi kun bruker ved gjentatte graverende tilfeller, sier Christoffersen.

- Viktig med riktig terskel
En av bilistenes interesseorganisasjoner, Kongelig Norsk Automobilklub (KNA), uttrykker skepsis til en eventuell utvidet bruk av beslaglegging av bil som straffereaksjon.

– Vi vil ikke umiddelbart applaudere en mer utbredt bruk av inndragning av kjøretøy. Det kan være grunnlag for å foreta en nærmere vurdering av bruken, men hovedspørsmålet blir hvor terskelen skal ligge, sier Skiaker til iBergen.no.

– KNA vil ikke støtte en slik løsning med mindre terskelen for inndragelse blir lagt på et riktig nivå, slik at denne straffereaksjonen ikke blir utnyttet og får utilsiktede virkninger, sier han.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere