RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil teste Jens

(Foto: Berit Almendingen/Nettavisen)
Sist oppdatert:
Sp vil teste om Jens Stoltenberg mener alvor.

LILLEHAMMER (Nettavisen): - Forslaget om statlige kapitalfond er en test på Ap sin vilje til å drive en aktiv næringspolitikk, sier Sps næringspolitisk talsmann Lars Peder Brekk.

Sp vil opprette et statlig investeringsfond som kan kjøpe aksjer i norske selskap som drives lønnsomt. Målet er blant annet å sikre at norske selskaper blir i Norge.

Dermed får Jens Stoltenberg press fra både egne partifeller og Sp på det omstridte temaet.

En rekke representanter fra Østlandet, som skal på Arbeiderpartiets landsmøte i april, foreslår nemlig også å opprette gigantiske, statlige næringsfond. Men statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg avviste forslaget om å opprette næringsfond da regjeringen la fram eierskapmeldinga.

- Skal gjennomføres
Brekk har ikke tenkt å gi seg uten kamp.

- Vi skal vedta en handlingsplan fra 2007 til 2009. Dette er en plan som skal gjennomføres. Det er vår utfordring til vår regjering, sa han da talte til Sp-landsmøtet lørdag.

- Jens Stoltenberg sier at han ikke vil holde kunstig liv i bedrifter som det ikke er liv laga for. Frykter du ikke Sps næringsfond kan virke slik?

- Jeg er helt enig med Stoltenberg i at vi er nødt til å ha en aktiv omstillingspolitikk. Vi ser at en del bedrifter har utviklingsmuligheter, men at de trenger kapital. Vi mener at et fond sammen med privat kapital kan sikre norske eierskap, sier Brekk til Nettavisen.

Brekk sier at regjeringen kunne hindret salget av Aker Yards kanskje går til utenlandske hender hvis et slik fond hadde vært på plass nå.

Slakter planen
Men administrerende direktør Finn Bergesen jr. i NHO slakter Sp og deler av Ap sine planer om et gigantfond.

- Vi har ikke behov for et spesielt næringsfond. Vi ønsker såkornkapital, men har ikke behov for et generelt investeringsfond, sier Bergesen.

Lørdag var han invitert til Lillehammer for å sin mening om næringspolitikk på landsmøtet til Sp.

- Hva vil du oppfordre Sp til å satse på når det gjelder næringspolitikk?

- Partiet bør satse på samferdsel. Her synes jeg de gjør en god jobb. Så er forskning viktig. Her håper jeg regjeringen kommer ut av hvileskjæret sitt. Og så er skatt viktig. Der er vi uenige, bortsett fra når det gjelder skatt på arbeidende kapital.

Les også: Rødgrønt eller blågrønt?

Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere