Vil til bunns i Høiby-lekkasjer

Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): - Vi skal til bunns i lekkasjene i Høiby-saken, sier sorenskriver Jørn Ree, etter at Riksadvokaten påla Sefo å granske saken på nytt denne uka.

08.01.04 16:24

Ree er nestleder i Politiets særskilte etterforskningsorgan (Sefo) i Agder. Han sier til TV 2 Nettavisen at det er naturlig å kalle inn både journalister og andre med tilgang til fortrolig informasjon i saken, til avhør.

- Det er en stor og vanskelig problemstilling, men det er naturlig å forsøke å avhøre de som kan bidra med opplysninger i saken, sier Ree til TV 2 Nettavisen.

60 dagers fengsel
Espen Høiby (44) ble 1. september dømt til 60 dagers fengsel og til å betale 40.000 kroner til ekskjæresten, etter at han skal ha banket henne opp på en fest i 2002.

Høiby nektet å vedta dommen, og har anket dommen, som ennå ikke er rettskraftig. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, mener Høiby har vært skadelidende av det han mener er lekkasjer i saken.

Kom ikke til bunns
I fjor gransket nestleder Jørn Ree påstandene om lekkasjer. De fant ikke noe, og statsadvokaten henla saken. Etter klage fra Elden har Riksadvokaten beordret ny etterforskning.

- Nå skal vi gå lenger inn i det. Vi kom aldri til bunns i saken i fjor. Beslutningen fra Riksadvokaten betyr at vi fortsetter etterforskningen, sier Ree til TV 2 Nettavisen.

Psykolograpport
Det var John Christian Elden som anmeldte politiet til Sefo i fjor. Han mener politiet har lekket personlige opplysninger om Espen Høiby til pressen.

- Det gjelder personlige opplysninger fra psykolograpporter, men også opplysninger som tyder på at pressen har hatt tilgang til opplysninger fra politiets straffesaksregister, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Jørn Rees oppgave blir dermed ikke bare å etterforske politiet for å finne om, og hvem, som kan ha lekket til pressen, men også pressen selv.

- Det ligger i sakens natur at vi må etterforske stedene dette kan stamme fra, og det gjelder også andre kilder enn politiet.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, besitter ved siden av politiet, også sakkyndige, forsvarer og bistandsadvokat informasjon, og kan dermed være kilder til mulige lekkasjer.

- Jeg kan ikke si hvem vi skal snakke med eller hva vi vil spørre om, men vi må jo se om vi kan avdekke disse kildene, sier Ree.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.