RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil tillate flaggbrenning

(Foto: TV 2)
Sist oppdatert:
Riksadvokat Tor-Aksel Busch mener flaggbrenning bør tillates av hensyn til ytringsfriheten. Men det gjelder ikke det norske flagget. Si din mening her.

Riksadvokat Busch mener hensynet til ytringsfriheten kan tilsi at forbudet mot flaggbrenning (Straffelovens pargraf 95, 1.ledd) blir opphevet, forutsatt at det ikke skaper folkerettslige problemer, melder Dagbladets nettutgave.

I et notat til Justisdepartementet om ny straffelov viser riksadvokaten til at både Straffelovkommisjonen og Ytringsfrihetskommisjonen foreslår å oppheve forbudet mot å brenne fremmed stats flagg eller riksvåpen.

Advokat Kyrre Eggen er ekspert på ytringsfrihetsspørsmål, og støtter Riksadvokatens syn.

Ikke tenne på hus
- Ja, flaggbrennning er til en viss grad en akseptert politisk ytring. I den grad flaggbrenningen er en symbolsk handling, bør den være beskyttet av ytringsfriheten, sier Kyrre Eggen til TV 2 Nettavisen.

- Hvorfor skal det være lov å brenne et annet lands flagg, men ikke det norske?

- Straffelovens paragraf 95 sier bare noen om fremmede staters flagg og riksvåpen. Så vidt jeg vet, sier ikke flaggloven noe om brenning av det norske flagget.

- Ytringsfriheten må stå over flaggloven i den grad flaggbrenningen er en politisk ytring, men ikke hvis man for eksempel tenner på et hus ved å brenne flagg, påpeker Eggen.

Han skynder seg å legge til at "det må være anledning til å reagere overfor farlig flaggbrenning".

En endring i lovverket, slik Bush foreslår, vil først kunne bli en realitet etter godkjenning i Stortinget.

Ottos brennende flagg
Riksadvokat Busch er ennå ikke ferdig med behandlingen av straffesaken mot Torsdagsklubbens

Otto Jespersen og TV 2-sjef Kåre Valebrokk.

Oslo-politiet har etterforsket saken, etter at blant andre pastor Finn Henrik Larsen i Regnbuen Kristne Fellesskap i Lørenskog anmeldte Jespersen og Valebrokk for brudd på straffeloven.

Mildeste straff
Politijuristen som nå har saken, skal overfor førstestatsadvokat Lasse Qvigstad i Oslo ha innstilt på at Jespersen og Valebrokk straffes med påtaleunnlatelse, den mildeste formen for straff her til lands.

Qvigstads innstilling overfor riksadvokaten er ikke kjent.

Her kan du lese flaggloven .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere