*Nettavisen* Nyheter.

Vil trolig ha forvaring for Lommemannen

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

I dag kommer straffepåstanden for Erik Andersen. Høyst sannsynlig vil påtalemyndigheten kreve forvaring.

07.04.10 11:21

FOLLO (Nettavisen): Hvor mange år bak murene påtalemyndigheten mener er rimelig for overgrep mot 66 unge gutter, vil statsadvokat Per Egil Volledal fortelle onsdag.

Alt tyder på at påtalemyndigheten vil kreve forvaring for tiltalte Erik Andersen.

- Jeg har ikke lagt ned noen påstand ennå, så det ønsker jeg ikke å uttale meg om, sa statsadvokat Volledal onsdag morgen og la retorisk til:

- Men jeg registrerer at forsvareren prosederer kraftig mot forvaring, så hun mener vel det er relevant, sier Volledal.

Beskyttelse for samfunnet
- Kan domstolen dømme til forvaring selv om Andersen ikke har blitt dømt tidligere?

- Ja, det er det flere høyesterettsdommer på. Det er ingen hindring. Det er gjentakelsesfaren som er det sentrale, sier Volledal.

Forvaring er et maktmiddel som ikke idømmes som straff, men som beskyttelse for samfunnet. Likevel er det en hard straff å få for Andersen.

Det betyr i så fall at han ikke nødvendigvis slipper ut etter en fast bestemt soningstid, men at påtalemyndigheten senere kan be retten forlenge soningen hvis man mener at gjentakelsesfaren fremdeles er stor.

Mange år inne
Før Follo tingrett tok påskeferie ba Erik Andersen om at retten må tro ham på at han aldri vil forgripe seg igjen. Han går i dag i terapi.

- Jeg er skamfull over det jeg har gjort. Jeg kommer til å gå i terapi helt til terapeuten kaster meg ut, sa Andersen da.

Statsadvokat Volledal har i retten argumentert for at Andersens erkjennelser er langt fra fullstendig. Han har erkjent forhold der politiet har knyttet ham til overgrep gjennom DNA-bevis. Mange av forholdene, der det ikke finnes tekniske bevis som knytter ham direkte til handlingene, nekter Andersen for.

Forsvarer, advokat Gunhild Lærum, har gjennom rettssaken poengtert at det ikke finnes én Lommemann, men at det må finnes flere gjerningsmenn som står bak disse overgrepene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag