*Nettavisen* Nyheter.

Vil tvinge Erna til å snakke

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Mandag starter det rettslige spillet om utvisningen av mulla Krekar. Mulla Krekars advokat har søkt om å oppheve taushetsplikten til Erna Solberg slik at hun kan snakke om de hemmelige bevisene i saken.

27.05.05 11:55

Bakteppet i den kommende rettssaken mot mulla Krekar er høyst spesiell. Tidligere denne måneden avviste Utlendingsnemnda (UNE) klagen på Utlendingsdirektoratets (UDI) utvisningsvedtak. Nå saksøker Krekar staten for å få omgjort vedtaket. Gjennom to uker vil Krekar forsøke å overbevise Oslo tingrett om at utvisningen er sterkt urimelig.

Utvisningsvedtaket kan du lese i sin helhet her.

En rekke kjente personer er innkalt som vitner i saken. Blant disse er statsråd Erna Solberg selv, sjef Jørn Holme i Politiets sikkerhetstjeneste, tidligere Økokrim-advokat Erling Grimstad, og direktør Trygve Nordby i Utlendingsdirektoratet.

Visste om Krekars reiser
For det første mener norske myndigheter at han har brutt forutsetningene for asylvedtaket som ble gitt i 1992. Bakgrunnen for dette vedtaket er at Krekar først kom til Norge som kvoteflyktning, og oppga at det var en fare for ham å være i Irak. Likevel besøkte han Irak flere ganger etter at han fikk asyl i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

TV 2 Nettavisen kjenner til at norske myndigheter, representert ved Politiets sikkerhetstjeneste, visste at mulla Krekar reiste til Irak ved flere anledninger på 90-tallet. PST fikk også skriftlige rapporter fra Krekar etter disse turene. Mullaen var altså en nyttig informatør for vestlig etterretning på denne tiden.

- Jeg ønsker ikke å si så mye om denne saken. Det eneste jeg kan si er at Krekar ikke har brutt forutsetningene for asyl. Han er ikke en fare for rikets sikkerhet og han har ikke gitt uriktig informasjon til norske myndigheter. I den grad det er mangler ved de opplysninger han skal ha gitt, så er de ikke så vesentlige at han skal utvises, sier forsvarer Brynjar Meling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fare for rikets sikkerhet
Krekars status i vestlig etterretning ble betydelig forandret etter at George W. Bush erklærte krig mot terror. Krekars Ansar al-Islam ble utpekt som bindeleddet mellom al-Qaida og Saddam Hussein. Ansar al-Islam er blitt knyttet til flere terrorhandlinger. I flere år var Krekar siktet for terrorvirksomhet, men PST og Økokrims etterforskning ble senere henlagt.

Norske myndigheter mener likevel at Krekar er en fare for rikets sikkerhet. Politiets sikkerhetstjeneste mener å ha informasjon som knytter Krekar til Ansar al-Islam, og til andre terrornettverk som også oppererer i Europa.

De skjulte bevis
At Krekar er en fare for rikets sikkerhet begrunnes altså ikke med hva han skal ha gjort, men hvilken risiko han kan utsette Norge for ved fortsatt å oppholde seg i landet.

Men bevisene for denne tilknytningen er delvis skjult. I avslaget fra UNE står det:

«I klageomgangen har Politiets sikkerhetstjeneste i samtaler informert kommunal- og regionalministeren om etterretningsmateriale vedrørende klageren. Av hensyn til taushetsplikten om sikkerhetsgradert informasjon (¿) er dette informasjon som ikke kan fremlegges i klagevedtaket. Informasjonen er tatt hensyn til i vurderingen av utfallet i klagesaken, og utgjør i så måte en del av beslutningsgrunnlaget».

Kommunalminister Erna Solberg var den som fikk den graderte informasjonen av PST, og er den som har instruert både Utlendingsdirektoratet og UNE om å fatte et utvisningsvedtak.

- Håpløs situasjon
Når mulla Krekar nå møter i retten, må han altså tilbakevise informasjon som han ikke kjenner til.

- Det er en helt umulig situasjon å forsvare seg mot bevis som man ikke ser, sier advokat Brynjar Meling.

- Solberg påberoper seg taushetsplikt og da må noen oppheve den taushetsplikten, sier Meling.

Torsdag kveld sendte Meling en søknad til Regjeringsadvokaten om å oppheve taushetsplikten.

- Saken blir behandlet, men ikke av meg. Noen ytterligere kommentar har jeg ikke i denne saken, sier statens prosessfullmektig, Tolle Stabell, til TV 2 Nettavisen.

Etter det TV 2 Nettavisen forstår, må Krekar anmode Solbergs overordnede, altså regjeringen Bondevik, om å oppheve hennes taushetsplikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.