*Nettavisen* Nyheter.

Vil tvinge Giske til retrett

KrF-leder Dagfinn Høybråten vil tvinge Trond Giske til å la kommunene bestemme selv over spilleautomatene. Se video.

27.04.07 15:16

MOLDE (Nettavisen): - Giske; I denne saken blir du nødt til å snu, advarte Dagfinn Høybråten i sin tale til KrF på partiets landsmøte.

Høybråten minnet om at KrF tidligere har vunnet mange saker der partiet har møtt stor motstand.

- Husk at det ikke var lenge siden de fleste ristet på hodet over tanken på røykfrie utesteder. Nå er motstanden som blåst bort, sa Høybråten.

Han trakk også fram at forslaget om samlivskurs, som mange smilte av til å begynne med, nå har fullstøtte.

- Det er heller ikke lenge siden vår kamp for å gjøre kjøp av sex ulovlig ble mistenkeliggjort. Nå har det ene etter det andre partiet snudd, og støtter våre krav om å hjelpe de prostituerte og kriminalisere kjøp av sex, sa KrF-lederen.

- Ingen moralsk rett
Nå mener KrF at turen er kommet til spilleautomatene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Interaktiv)

- Kulturministeren må innse at en politikk som må gjøre folk spilleavhengige for å sikre penger til gode formål ikke bærer i det lange løp. Når den i tillegg må tvinges og trues på motvillige kommuner, har den ikke lenger noen moralsk kraft. Giske; I denne saken blir du nødt til å snu, sa Høybråten.

Ap vedtok forrige helg at kulturminister Trond Giske (Ap) skal få håndtere kampen om spilleautomater slik han selv vil.

- Tar selvmord
Staten vant i mars automatsaken i EFTA-domstolen. Dette betyr at Norsk Tipping får enerett til drift av gevinstautomater, slik Stortinget vedtok i 2003. Det var daværende kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) som gikk i spissen for spilleautomat-monopolet, men nå vil KrF gå ett langt skritt lengre. Det innebærer at de mange kommunene som ikke vil ha automater, skal få kunne si nei.

- Regjeringen bør mobilisere noen følelser for de som rammes; de 70.000 spilleavhengige. Mange er dypt fortvilet, og flere har tatt sitt eget liv. Også pårørende rammes. Barn som opplever at far eller mor spiller opp pengene som skulle gått til klær og mat. Slik vil den norske regjering finansiere frivillig sektor. Det er ikke vakkert, sier Høybråten.

Miljøpremie på 25.000 kroner
I sin tale lovte Høybråten også privatpersoner som kjøper en ny miljøbil skal få en premie på 25.000 kroner.

- Vi vil at det skal kjennes både i hjertet i lommeboka at man velger miljø. Derfor vil vi foreslå en egen miljøpremie. Privatpersoner som kjøper en ny miljøbil, skal få en premie på 25.000 kroner, sa Høybråten.

Les også: Lover bilpremie på 25.000 kroner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.