RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Forsvaret)

Vil tvinge jentene til Forsvaret

Sist oppdatert:
Et flertall av ungdomspartiene vil innføre tvungen førstegangstjeneste for jenter. FpU og Unge Venstre vil avvikle hele verneplikten.

(YEYE): Arbeiderpartiets ungdomsparti (AUF), Sosialistisk Ungdom og Senterungdommen ønsker å tvinge norske jenter til å avtjene verneplikten. Vernepliktssjefen mener dette viser at ungdom er klar for en endring.

Si din mening i bunn av artikkelen!

- Tiden er inne
Leder i Senterungdommen (Senterpartiets ungdomsparti) Christina Ramsøy mener tiden for forandring er inne. - Senterungdommen er en varm forsvarer av verneplikten. For å kunne opprettholde den, er det avgjørende for fremtidige utfordringer og for å få den forankret i folket at jenter må ta like stor del i arbeidet, mener Ramsøy.

Internt i Senterpartiet er det uenighet om dette temaet. Senterpartiets kvinnenettverk er negative til forslaget, og mener kvinnelig verneplikt er en total misforståelse av likestillingsbegrepet. Senterungdommen tror likevel på gjennomslag. - Vi har store muligheter for å vinne frem internt i Senterpartiet. Folk ser at det er på tide å endre dagens lovverk. I dag representerer vernepliktsloven et gammelt kvinnesyn, sier senterungdomslederen.

Sosialistisk Ungdom (SU) tapte kampen i SVs landsstyremøte i slutten av januar, men SU-leder Kirsti Bergstø har ikke gitt opp. - Vi kommer til å fortsette arbeidet for å få gjennomslag for dette. Vi mener det blir feil at man skal ha ulike forventninger og oppgaver basert på kjønnene. Det reproduserer kjønnsrollene, sier hun .

To av tre jenter positive
En undersøkelse som Forsvaret utførte blant jentene som var inne til frivillig sesjon i fjor viste at 67 prosent - hele to av tre - jenter som var tjenestedyktige ønsket å avtjene verneplikten. Vernepliktssjef John Einar Hynaas er veldig fornøyd med at så mange er positive til verneplikten. - Disse tallene viser at det er et godt grunnlag for rekruttering også blant jentene, sier Hynaas til yeye.no.

Vernepliktssjefen tror mye av grunnen til jentenes positive innstilling skyldes mulighetene førstegangstjenesten byr på. - Det som er viktig for oss er å nå ut til hele ungdomskullet og informere om alle mulighetene det gir å avtjene verneplikten. Innenfor Forsvaret kan du jobbe med nesten hva som helst. Mulighetene mange, sier Hynaas.

Vil avskaffe hele ordningen
Fremskrittpartiets Ungdom (FpU) og Unge Venstre har derimot en helt annen løsning på saken. Begge partiene ønsker å avskaffe hele vernepliktsordningen. - Vi ønsker et profesjonelt forsvar, og da er det unødvendig med verneplikt, mener 1. nestleder i FpU, Ove Vanebo. Unge Venstre ønsker heller ikke å beholde dagens verneplikt. - Vi er prinsipielt imot verneplikten, og ønsker å avskaffe den. Vi mener det er galt av staten å pålegge en del av innbyggerne tvangsarbeid, enten det dreier seg om militær- eller siviltjeneste, sier leder Anne Solsvik.

På spørsmål om hva Vanebo mener skal til for å få flere jenter inn i Forsvaret svarer han at lønnen må økes. - Et godt forsvar krever gode rammebetingelser. Det som er det viktigste er at det blir lønnsomt å jobbe i Forsvaret, og da må lønnen bli bedre enn den er i dag, mener han.

Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) og Unge Høyre har foreløpig ikke tatt stilling i saken.

Hva mener du om verneplikten? Si din mening!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere