*Nettavisen* Nyheter.

Vil utestenge dårlige studenter

- Steng universitetene for de som ikke har gode nok karakterer fra videregående, foreslår en professor ved Universitetet i Bergen (UiB).

13.02.06 15:10

- Svake og middelmådige studenter er farlige for studiekvaliteten. Etter at vi åpnet universitetene, har kvaliteten bare sunket. Kvalitetsreformen har dessverre forsterket denne tendensen, sier professor i informatikk, Kai A. Olsen, til UiBs interne nettavis På Høyden.

Olsen er tilknyttet både Høgskolen i Molde og Universitetet i Bergen. I forrige uke så professoren seg nødt til å levere en såkalt bekymringsmelding på oppdrag for den liberale «tenketanken» Civita.

Her refser Olsen det norske utdanningssystemet, som han mener har for få ressurser, for høyt produksjonspress og en favorisering av studiepoeng. Han mener det ville være et mirakel om kvaliteten på utdanningen opprettholdes med dagens vilkår.

Olsen ønsker blant annet krav om 3.5 i snittkarakter fra videregående for å få generell studiekompetanse, i tillegg til karakteren 4 i utvalgte fag for spesial kompetanse.

Professoren har rett og slett sett seg lei på studenter som er late, og ikke minst faglig svake. Likevel er det ikke elite-universitet han ønsker.

- Nei, til det er Norge for lite. Jeg mener vi må finne frem til en løsning som ligger mellom eliteuniversitet og masseuniversitetet. Det er ideen om at alle skal ta høyere utdanning vi må vekk fra. Vi må kunne kreve et minimum av interesse og motivasjon fra studentene våre. Jeg kan ikke forstå at det skal være strenge opptakskrav til kunstutdannelser, mens de aller fleste universitetsfag er åpne, sier Olsen som mener at skolene må kunne kreve at studentene jobber med skolearbeid minimum 40 timer i uka.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.